Aleksandra WassoOkategoriserade

Aleks på Famna berättar om studiebesöken i Göteborg

Tillsammans med Karin Liljeblad på Fremia åkte vi förra veckan till Göteborg för att besöka några medlemmar. Det var två mycket händelserika och uppskattade dagar. Möjlighet att både prata med ledningsgrupper om tillväxt men också besöka verksamheter och samtala med kunniga och inspirerande medarbetare gav oss en bra helhetsbild.

S:t Johanneskyrkan, från vänster: prästen Katinka, Ulrika Stuart Hamilton, Karin Liljeblad och Klara Rapp.

Vi besökte bl.a. Räddningsmissionens Communityskola i Tynnered, Bräcke Diakonis nya LSS-verksamhet och Gyllenkrokens verksamhet för personer med psykisk ohälsa. Vi kikade även in i transitboenden för flyktingar som våra medlemmar lyckats ställa i ordning på en vecka – det är väl fantastiskt!? Den sista verksamheten vi besökte var S:t Johanneskyrkan (bilden), där Göteborgs Stadsmission bedriver verksamhet för samhällets mest utsatta. Vi pratade med prästen Katinka som berättade om hur verksamhet ställde om under pandemin och om deras vaccinationsinsatser.

Besöket gav oss en bättre inblick i Göteborgs lokala förutsättningarna och utmaningarna som delades av flera medlemmar. Vi som är nya medarbetarna fick en bättre förståelse för kopplingen mellan arbetet på kansliet i Stockholm och de viktiga verksamheterna runt om i landet.

Det var beundransvärt och intressant och höra hur organisationerna kan ta hand om flera behov samtidigt, och inte tappa gamla målgrupper när nya tillkommer. Trots organisationernas olikheter fanns en glasklar likhet, viljan att finnas till för de i samhället som behöver det allra mest.

När vi satte oss på tåget mot Stockholm var alla trötta men fulla av inspiration och ett gammalt IOP-satte igång idéer, så passa att vi fick en utskällning. Vi hade glömt bort att vi satt i en tyst vagn och förväntades bidrag till en behaglig tystnad.

Vi kommer göra fler besök i Göteborg, om pandemin tillåter det, för det finns många fler organisationer som vi vill besöka. Vill ni ta emot oss på ett studiebesök får nu mer än gärna höra av er till oss!

Senast uppdaterad 2022-04-26

Fler nyheter från Famna