Aleksandra WassoAktuellt

Altinget: “Så ska civilsamhälle, näringsliv och Airbnb ge flyktingar tak över huvudet”

Företag och privatpersoner erbjuder bostäder och Airbnb matchar dem med flyktingar som är på väg till Sverige från Ukraina. Snabbutbildade volontärer hjälper till så att det sker tryggt och rättssäkert. Det är idén bakom initiativet ”En trygg start i Sverige” som Rädda barnen, Stadsmissionerna, Beredskapslyftet och Airbnb.org står bakom. Projektet ska bidra till att flyktingar som kommer hit har någonstans att bo direkt.

– Migrationsverket har sagt att de behöver hjälp, de tror inte att de kan skaka fram tillräckligt många boenden på så kort tid. Då är det här är ett bättre alternativ än att till exempel inrymma flyktingar i idrottshallar. Det är Migrationsverket som ska hitta det långsiktiga boendet, men det här ger dem respit, säger Rädda barnens generalsekreterare Helena Thybell till Altinget.

Idén kommer från Oscar Stege Unger, senior rådgivare till Wallenbergstiftelserna:

– Det här handlar om att få utväxling på kompetenser och förmågor som redan finns, men i nya typer av samverkan. Under pandemin lärde vi oss hur man går över gränserna mellan offentligt, privat och civilsamhälle för att snabbt kunna bidra i en krissituation. Så själva hantverket har vi övat på under två års tid, uttrycker han i Altinget.

Alla intresserade parter kan gå in via webbsidan Tryggstartisverige.se

Läs hela artikeln här

Senast uppdaterad 2022-04-26

Fler nyheter från Famna