Aleksandra WassoAktuellt

Arbetsmiljöverket kommer med tips om hur man sänker energikostnader

När energipriserna stegrar kan organisationer och företag vara på jakt efter åtgärder som kan sänka deras energiförbrukning och på så sätt spara in på kostnader. För att underlätta detta har Arbetsmiljöverket släppt en rapport där de sammanställt föreskrifter och regler för arbetsplatsen med tips och råd kring hur man som företag kan sänka sina energikostnader samtidigt som man följer regler och förordningar kring arbetsmiljö.

Till att börja med så är den reglerade inomhustemperaturen för kontor, skolor och liknande arbetsplatser 20 grader Celsius. Detta kan dock upplevas som kallare på arbetsplatser och skolor där det är mycket stillasittande. Arbetsgivaren får då rekommendera sina anställda att klä sig bättre, så länge detta inte påverka arbetstagarnas hälsa negativt.

Något man också kan se över är kvaliteten på ventilationen. Igensatta filter ökar luftmotståndet och bidrar i sin tur till att det krävs mer energi, så att hela tiden rengöra ventilationskanaler och värmeväxlare kan bidra till lägre energikostnader.

Mer tips och länkar till förordningarna går att finna enligt denna länk!

Senast uppdaterad 2022-11-25

Fler nyheter från Famna