Anders malmstenMedlemsnyheter

Årets välfärdsförnyare

Bräcke diakonis mobila vårdteam startade redan 2013, då ett stort asylboende öppnade i Skara. Bräcke diakonis vårdcentral på orten blev ansvarig för flyktingarnas hälsoproblem och hälsoundersökningar.

”Det handlade om väldigt många människor, med ont om pengar, utan svenskakunskaper, och ibland med psykiska problem. De kunde i realiteten inte ta sig till en vårdcentral”, säger Eva Öfwerman, verksamhetschef för den mobila vårdcentralen, till tidningen Dagens Samhälle.

”Så vi packade ner vad vi behövde i resväskor och åkte till dem i stället”, säger Ewa Öfverman till tidningen.

Bräcke diakoni är nominerad till att vinna Årets välfärdsförnyare med motiveringen och beskrivningen:
”För att klara vårdbehoven när antalet asylsökande boomade i Västra Götaland startade Bräcke diakoni en mobil vårdcentral för vård på plats på asylboenden. Resultat? Minskade kostnader, snabbare hjälp och tryggare patienter.”

De andra två toppkandidaterna är Praktikertjänst, nominerad för ny teknik i form av en app i en läsplatta som gör hemvårdspatienter mer delaktiga i vården, samt Nyköpings kommun som nominerats för att skolsegregationen brutits genom att flera högstadieskolor slagits ihop till en storskola, och lyckas att komma åt segregationen, få koll på kostnader och vässa elevernas meritvärden.

Senast uppdaterad 2017-04-27

Fler nyheter från Famna