Styrelsen växte och generalsekreteraren fick en spontan applåd för sitt outtröttliga arbete. Famna höll sitt första fysiska årsmöte på tre år. Ett möte där glädjen över att ses blandades med oron över utvecklingen i världen.
Utanför strålande en intensiv vårsol. Men inne i aulan på Stockholms sjukhem hängde en skugga över Famnas årsmöte – kriget i Ukraina. För att möta mörkret hade Famna beslutat sig för att låta allas tankar kring kriget få ta plats. Årsmötet inleddes därför med musik från Ukraina framförd av Olga Kovalenko och Irina Serotyuk. Med omra och dragspel tog de publiken genom vemodigt, trevande stycken till intensiva och energirika partier.
Efter den inledande musiken tog dramatikern Jasenko Selimovic plats på scenen. Han poängterade att

Göran Holmström, strateg, Rädda Barnen samtalar i pausen med Johan Broberg, välfärdsstrateg, Bräcke Diakoni.
han inte är någon expert på vad som sker i Ukraina, men krig i Europa har han upplevt själv, i Sarajevo. Han pratade om vikten, och möjligheten, att behålla människovärdet i krig, bland annat genom teater. Han pratade också om den svåra utmaningen att inte låta sig själv fyllas av hat.
– Det är lätt att sjunka till samma nivå som sina bödlar och vilja göra samma sak mot dem. Förändringen sker väldigt snabbt, konstaterade Jasenko.
Efter denna intensiva start intog styrelseordförande Stefan Nilsson scenen. Något han kände var svårt, med tanke på det inledande programmet. Famnas frågor och utmaningar kan kännas små i sammanhanget. Men de goda krafterna behöver fortsätta sitt arbete, kriget till trots. Det var också det Stefan lyfte som gemensam nämnare för de medlemmar som samlats och som finns runt om i landet.
– Vi är en märklig organism, en spretig skara. Men det som håller oss samman är viljan att göra gott – för att livet ska vara gott. På vilka bevekelsegrunder och på vilka sätt vi gör det kan variera, men
drivkraften är densamma, menade Stefan.
Även om spretigheten är något att värna, menade Stefan, att det finns mycket att samlas kring. ”Vuxensaker” kallade han det som alla medlemmar måste hantera.
Han fick strax sällskap på scenen av arbetsgivarorganisationen Fremias vd, Petter Skogar. De både lyfte värdet av samarbetet mellan Fremia och Famna och målade upp en bild av ett ännu större utbyte mellan organisationerna i framtiden.
Vid tretiden, efter fikapaus med uppskattad tid för mingel, började det formella årsmötet. Ulrika Stuart Hamilton, Famnas generalsekreterare, presenterade Famnas arbete under 2021. Ett stort fokus låg på vägen fram till propositionen om idéburen välfärd som snart når riksdagen för beslut. En väg som
sträcker sig sex år tillbaka i tiden och som passerat tre civilministrar.
– Politiskt påverkansarbete är som ett maratonlopp. Jag önskar att jag kunde säga att allt är klart och att vi är i mål. Vi är tyvärr inte riktigt där än, men snart, sa Ulrika Stuart Hamilton.
Ulrika nämnde också arbetet med Nysta, samarbetet med Fremia och Forum och Famnas fokus på att stötta medlemmarna när det gäller tillväxt och utveckling.
Medlemmarna gav enhälligt styrelsen förnyat förtroende. Styrelsen utökades dock med en person – Roger Klinth, som är rektor på Marie Cederschiölds högskola sedan 2019.
Ordförande Stefan tackade för ett väl genomfört möte och passade också på att tacka Ulrika och hennes medarbetare på Famna som han sa gör ett otroligt arbete med de resurser organisationen har. Ett konstaterande som genererade en varm och spontan applåd innan mötesdeltagarna lämnade aulan för majsolen utanför.
Johanna Olsson, Kombo

Karin Thalén, sjukhusdirektör, Stockholms Sjukhem samtalar med Karin Jönsson, VD, Löjtnantsgården under fikapausen.
Senast uppdaterad 2022-06-17
Fler nyheter från Famna