Anders malmstenAktuellt, Medlemsnyheter

Betaniastiftelsen firar 120 år

I år firar Famna-medlemmen Betaniastiftelsen 120 år. Den grundades år 1900 på initiativ av Anna Caiser, som var operationssköterska på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Hon övertalade pastorer att bilda en diakonissförening och anställa sjuksköterskor för att hjälpa behövande människor. 1896 påbörjades ett arbete inom metodistkyrkan i Göteborg som år 1900 ledde till bildandet av Betaniastiftelsen.

– Jag tror att Anna Caiser skulle säga så här: Vi måste fortsätta att arbeta och tro på det vi gör. Absolut inte fastna i det som är populistiskt och trendigt, utan utgå från verkligheten och vad människor behöver, säger Ulla Burman, som är tillförordnad direktor på Betaniastiftelsen.

Nu kompetensutveckling över hela landet

Under 1900-talet drev stiftelsen egna vårdhem, sjuksköterskeskola och äldreboenden. I dag fortsätter man att sträva efter jämlikhet i vård och omsorg över hela landet, men i nya former. Det gör man genom tvärprofessionell kompetensutveckling över hela landet samt på webben. Stiftelsen erbjuder utbildningsinsatser främst inom palliativ vård och i frågor som rör existentiellt stöd. Man finns på de tre digitala plattformarna Palliationsakademin.se, Livsakademin.se och Kulturarenan.

Se den film som tagits fram till jubileet, läs mer om det och om annat som är på gång inom Betaniastiftelsen just nu via denna länk.

 

Senast uppdaterad 2020-11-19

Fler nyheter från Famna