Aleksandra WassoAktuellt, Prop. Idéburen välfärd

Bra kompromiss i betänkandet om idéburen välfärd

Det blir fr o m 2023 möjligt för kommuner och regioner att rikta upphandlingar till idéburna aktörer. Denna förändring av LOU har Famna arbetat för i åratal och glädjen är stor över att Riksdagens finansutskott nu justerat sitt betänkande och enats om skrivningarna också när det gäller LOV.

I betänkandet finns också den lag som definierar vilka aktörer som kan inkluderas i begreppet idéburen organisation och därmed få registrera sig som sådan. Registret föreslås hanteras av Kammarkollegiet. Själva registreringen är inte obligatorisk. Famnas bedömning är dock att i praktiken kommer upphandlande myndigheter som funderar på att tillämpa lagstiftningen att kolla i registret först. Vi kommer att uppmana våra medlemmar att anmäla sig till registret så att det blir supertydligt för alla vilka som faktiskt är idéburna. I några fall kan det behövas att ändamålsparagrafer i stadgarna ses över så att de överensstämmer med definitionen.

Famna avser också att aktivt arbeta för att regioner och kommuner fr o m 2023 verkligen använder sig av de nya möjligheterna.

En utmärkt sammanfattning av lagstiftningen finns i Altinget Civilsamhälle. (har du inte en prenumeration kan Famna rekommendera att du tecknar en för att följa denna och andra viktiga frågor.

Här är själva betänkandet som går till omröstning i Riksdagen den 2 juni.

Senast uppdaterad 2022-06-17

Fler nyheter från Famna