Anders malmstenAktuellt, Idéburet företagande

Brand i Matmissionens butik

 

En person hade sett ”lågor slå ut ur taket” på butiken, enligt räddningstjänsten.

Av oklar anledning har fastigheten börjat brinna och branden utvecklades kraftigt.

Matmissionen är en affär där matvaror i exempelvis skadade förpackningar eller med kort utgångsdatum säljs till låga priser, en så kallad matsvinnsbutik.

Marika Hjelm Siegwald, kommunikationschef på Stockholms Stadsmission, är mycket ledsen över det inträffade.

– Det är jättetråkigt. Butiken är behövd i samhället i dag och nu när den brunnit ned så då kan vi inte bedriva vår verksamhet där.

– Våra kunder, de ekonomiskt utsatta, har ingenstans att handla förmånlig mat nu. Det här blir ett stort avbräck i deras ekonomi, säger hon till Aftonbladet.

Stockholms Stadsmission ska försöka öppna en ny verksamhet igen. Men för att göra det behöver Stadsmissionen stöd, enligt Marika Hjelm Siegwald och fortsätter:
– Nu kraftsamlar vi och ska försöka se hur snabbt vi kan få igång en butik i stan igen. Självklart är det jätteviktigt för oss.

Varje år slängs det 67 000 ton överbliven mat i Sverige.

För att minska det slöseriet öppnades Matmissionen. Butiken var ett initiativ både för att minska det onödiga matsvinnet men också för att ge ekonomiskt utsatta en chans att handla lite billigare mat.

Mataffären har erbjudit överskottsmat till personer som får försörjningsstöd, garantipension eller på annat vis är ekonomiskt utsatt och har ont om pengar, och är öppen för alla.  Butiken har även fungerat som en väg in på arbetsmarknaden, genom att personal har kunnat arbetsträna där.

Länk till Aftonbladets artikel här

Senast uppdaterad 2019-08-27

Fler nyheter från Famna