Anders malmstenAktuellt

Coronakrisen – Idéburen välfärd i medierna

Det har varit ett mycket stort intresse från både riks- och regionala medier att på olika sätt följa det arbete som de idéburna verksamheterna gör under pandemin. Från flera av Famnas större medlemmar berättar man om ett medialt tryck som man aldrig tidigare upplevt. Det är till största delen positiva artiklar och rapporter, som ger Famnas medlemmar möjligheten att lyfta de idéburnas viktiga insatser.

De artiklar som lyfts här nedan är främst resultatet av det arbete som Famna fortsätter att bedriva med Giva Sverige och Forum för att påverka och opinionsbilda kring civilsamhällets behov i samband med coronakrisen.

14 maj. Debattartikel från KFUM, Scouterna och Sverok

Coronakrisen innebär ett allvarligt hot mot ungas rätt till en trygg och meningsfull fritid. Det skriver företrädare för KFUM, Scouterna och Sverok på Mariestads-Tidningens

14 maj. Altinget Debatt

Famna skriver debattartikel tillsammans med Vårdföretagarna med anledning av osäkerheten som råder om idéburna och privata aktörer ska få ta del av de två miljarder kr som ska kompensera merkostnader kopplade till pandemin. Läs artikeln via denna länk.

12 maj. SR Ekot – Kommentar från Ulrika Stuart Hamilton

Regeringen meddelar att 100 miljoner kr avsätts till att stödja utsatta grupper. Ulrika Stuart Hamilton får kommentera detta i Ekots sändningar. Läs och lyssna via denna länk.

12 maj. SVT Online – Kommentar från Ulrika Stuart Hamilton

Ulrika Stuart Hamilton kommenterar regeringens 100 miljoners paket även i SVT Nyheter. Läs via denna länk. 

12 maj. Kommentar från Famna, Giva Sverige och Forum

Famna gjorde tillsammans med Giva Sverige och Forum ett gemensamt uttalande med anledning av regeringens stödpaket till stödinsatser för människor i utsatthet. Läs via denna länk.

8 maj. Dagens Samhälle Debatt

”Vi kräver ett åtgärdspaket speciellt riktat till civilsamhället”. Det skriver Famna , Giva Sverige och Forum på Dagens Samhälles debattsida. Läs via denna länk på Famnas sajt och via Dagens Samhälle.

1 maj. Medier om Famnas, Giva Sveriges och Forums rapport om coronakrisens ekonomiska konsekvenser för civilsamhället.

Se TV4;s inslag via denna länk och lyssna på Ekots inslag via denna länk.

30 april. Kommentar från Famna, Giva Sverige och Forum

Organisationerna gjorde en gemensam kommentar med anledning av regeringens omställningsstöd för företag och organisationer som tappat minst 30 procent av sin omsättning under mars och april. Läs kommentaren via denna länk.

25 april. Ledare i Eskilstuna-Kuriren om civilsamhällets rapport

En ledare i Eskilstuna-Kuriren betonar att den idéburna sektorn inte får glömmas bort i coronakrisen. Läs via denna länk.

23 april. Rapport om de ekonomiska konsekvenserna för civilsamhället i coronakrisen

Rapporten överlämnades till kulturminister Amanda Lind i samband med ett möte. I anslutning till rapporten publicerades också ett pressmeddelande. Avsändare av både rapporten och pressmeddelandet är Famna tillsammans med Giva Sverige och Forum. Läs rapporten via denna länk.

21 april. Aftonbladet Debatt: Regeringen verkar ha glömt bort civilsamhället

Famna skriver debattinlägg tillsamman med KFO, Civos, Idea, LSU, Giva Sverige och Forum. Läs via denna länk.

Senast uppdaterad 2020-06-29

Fler nyheter från Famna