Aleksandra WassoGeneralsekreterarens blogg

Dags för Famnas årsmöte!

Den 17 maj slår vi upp portarna med spännande talare och viktiga beslut. Är du medlem och inte anmält dig ännu? Inga problem, använd följande anmälningslänk (https://simplesignup.se/event/125927-famnas-aarsmoete-2018).

Själva programmet hittar du här Program: (https://www.famna.org/famna2014/wp-content/uploads/2018/03/inbjudan-och-program-arsmote-17-maj-2018.pdf)

”Tio 2030” är rubriken på Famnas tillväxtmål. Styrelsen föreslår att årsmötet ställer sig bakom ambitionen att idéburen sektor ska bli tio procent av välfärden år 2030, från dagens ca tre procent. Är det realistiskt? Hur ska det uppnås? Bl a dessa frågor kommer att diskuteras under årsmötet.

Helt klart är att landets kommunalpolitiker, från vänster till höger, ställer sig bakom en stark tillväxt hos sektorn och önskar sig avsevärt mer av idéburen välfärd. Famna har låtit undersöka hur kommunalråd, landstingsråd och ordföranden i relevanta nämnder ställer sig till sektorn. Undersökningen presenteras här (https://www.famna.org/nyheter/ideburna-ska-oka-sin-andel-av-valfarden-vart-mal-ar-tio-2030/)

Jag är förvånad över det tydliga utslaget. I genomsnitt önskar kommunalpolitikerna en sektor runt 19 procent, lite högre för allianspolitiker och lite lägre för de rödgröna – men inga större partipolitiska skillnader. Ett antal tidningar har skrivit om vår undersökning och vårt tillväxtmål. Du hittar en del av dem här på sajten. Vilka krav ställer detta tillväxtmål på politiken? Och på oss själva? Det återkommer vi till!

Senast uppdaterad 2018-05-16

Fler nyheter från Famna