Aleksandra WassoGeneralsekreterarens blogg

Dags för idéburet – i Almedalen och i verkligheten

 

– Jag är beredd att bryta ut de delarna av välfärdsutredningen som handlar om idéburen välfärd och lägga en separat proposition om dem, helt utan vinstregleringen, meddelade Ardalan Shekarabi vid Famnas årsmöte i maj.

Det vore hög tid att vinstfrågan läggs åt sidan och att alla de som talar väl om idéburen välfärd och vill ha mer av den istället fokuserar på att förbättra dess villkor! Famna jobbar hårt med att opinionsbilda för att politiker och partier som ogillar Reepalus huvudförslag ändå ska inse att helt andra delar av utredningen är bra, riktigt bra. Dit hör förslagen om att synliggöra idéburen sektor i offentlig statistik. Men också att möjliggöra för kommuner och landsting att upphandla så att idéburen sektors särart och mervärde kan vändas till en fördel.

Vinstdebatten har alltför länge förstört möjligheterna att komma framåt i frågor om offentlig upphandling, IOP och statistik som inte osynliggör idéburen sektor. Kan vi nu få igenom de goda förslagen som skulle möjliggöra att idéburna organisationer blev mer konkurrenskraftiga just därför att de är idéburna? Ett första steg är att civilministern lever upp till sitt besked.

I Almedalen jobbar Famna vidare med det nödvändiga upplysnings- och påverkansarbetet. Idéburen välfärd är på tapeten i många programpunkter. Flera av Famnas medlemmar och styrelseledamöter medverkar, liksom två av oss från kansliet. Här kan du läsa mer om våra aktiveteter. Flera av dem sänds live och andra kan man ta del av efteråt på webben. Jag vill särskilt slå ett slag för Front advokaters och Famnas seminarium på onsdag morgon:” EU tillåter nationella upphandlingsregler för välfärd – var går gränsen?”. Kunniga jurister benar upp kniviga frågeställningar på ett pedagogiskt sätt. Jag har de senaste veckorna träffat ett antal myndighetsföreträdare och politiker som inte inser att svängrummet faktiskt är avsevärt större än det Sverige hittills sett. Det är uppenbart att mer kunskap i sakfrågorna behövs, liksom att omsätta den politiska viljan i handling. Efter Almedalen går det offentliga Sverige in i viloläge. Men väl tillbaka i augusti kommer vi försöka sätta fart på beslutsfattarna igen.

Trevlig sommar!

Senast uppdaterad 2017-11-15

Fler nyheter från Famna