Aleksandra WassoAktuellt

Debattartikel i Altinget om idéburna friskolor

Satsa på de idéburna friskolorna som kan och vill bli fler. Den uppmaningen riktar Famna i dag till landets politiker tillsammans med representanter för Stockholms Stadsmission, Stadsmissionens Skolstiftelse och Göteborgs Räddningsmission i en artikel i mediekanalen Altinget.

Det finns likheter mellan privata vinstdrivande skolor och icke vinstdrivande idéburna skolor, men det finns också stora skillnader, skriver Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare i Famna, Åsa Paborn, direktor för Stockholms Stadsmission och styrelseledamot i Stadsmissionens skolstiftelse, André Andersson, ordförande i Stadsmissionens skolstiftelse  och Emil Mattsson, direktor för Göteborgs Räddningsmission i sin artikel.  Dessa skillnader är bland annat att: ”Idéburna aktörer är fokuserade på att lösa ett samhällsproblem. Det gör att vi gärna vill ta över skolor eller starta från grunden i områden där vi ser att vi kan göra största nytta … Vi rekryterar medarbetare som inte trivs i andra skolor … Idéburna verksamheter lever längre och säljs inte till riskkapitalbolag.”

Skribenterna berättar att de nu tar ett initiativ till att inrätta ett nätverk för idéburna skolledare som bland annat ska lägga fram förslag till regering och riksdag för att öka andelen idéburna skolor.

Här kan du läsa hela artikeln. Om du inte redan prenumererar på Altinget Civilsamhälle, så kan du göra det gratis fram till i maj 2022 genom att klicka.

 

Senast uppdaterad 2021-11-22

Fler nyheter från Famna