Hyllie Park består av flera verksamheter samlade i ett vackert och fridfullt parkområde, med Öresundsbron i bakgrunden. Där bedriver man förskola, skola, folkhögskola och äldreboende.
På området finns också en kyrka och församlingen är huvudman för verksamheterna. Äldreboendet har också ett avtal med den judiska församlingen i Malmö, vars medlemmar har förtur till äldreboendet om de väljer det. Så utöver den kristna värdegrunden och möjlighet att delta i kyrkans verksamheter, erbjuds t ex en gång i månaden judisk shabbatmåltid.
Bland medarbetarna finns flera muslimer, vilket Anna Bergmark, föreståndare, värdesätter av många skäl, men påpekade en praktisk aspekt: de har inte något emot att arbeta under julhelgen eller andra kristna högtider, vilket förstås underlättar för den övriga personalen att då få ledigt.
Med VD Göran Ekman fick jag också chans att diskutera den aktuella upphandlingen av äldreboende i Malmö kommun. Vid mitt besök hade kommunen ännu inte fattat beslut om fortsatt uppdrag eller ej. Helt klart är dock att kommunen avser att skära ned kostnaden per boende med ca 20 procent, vilket naturligtvis blir kännbart och kan komma att påverka t.ex. personaltätheten framöver.
Skåne Stadsmission har många olika verksamheter och den jag besökte riktar sig till barn och ungdomar upp till 25 år: Unga Forum, mitt i stadsdelen Möllevången.
En del av verksamheten, Enter Mötesplats, riktar sig särskilt och endast till tjejer. Med öppet hus för stöd och praktisk hjälp, juridisk rådgivning och stödsamtal hade jag förberett mig på en ganska stressig miljö med synlig utsatthet. Det är nyttigt att få sina fördomar utmanade för hela verksamheten från entrén där alla tar av sig i strumplästen till köket och myshörnan längst in i de moderna lokalerna präglades av lugn och harmoni.

Skåne stadsmission, I myshörnan med (tv) Liv Palm, enhetschef Unga Forum, och Johanna Saunders, socialchef Barn och Unga.
Johanna Saunders, Skåne Stadsmissionens socialchef för barn och unga, och Liv Palm, enhetschef, skrattade lite när jag frågade om det alltid är så avstressande att kliva in hos dem. Nej, inte alltid. Självklart hanterar vi gråt, förtvivlan och konflikter också. Men vi försöker skapa en lugn och välkomnande miljö, berättade de.
Vi hade också ett intressant samtal om relationen till kommunens socialtjänst, att många engagerade och välutbildade slutar där och istället söker sig till idéburna organisationer, vilket i förlängningen blir ett problematiskt kompetenstapp för offentlig sektor. Ingen hade hört talas om någon som gick åt andra hållet – från idéburet socialt arbete till offentlig sektor.
Ett stort tack till alla jag träffade i Malmö och som bidrog till intressanta samtal och nya insikter!
Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare Famna
(Publicerad 151008)
Senast uppdaterad 2015-10-08
Fler nyheter från Famna