Aleksandra WassoGeneralsekreterarens blogg

Energi och dess motsats

En tidigare chef sade till mig för många år sedan att ”man kan dela in människor i två kategorier: de som ger energi och de som tar energi”. Under årens lopp har jag tänkt på det och funnit att det ofta stämmer. På samma sätt har jag tänkt att möten fungerar: vissa ger energi och vissa tar energi.
Att hålla möten som ger energi är en extra stor utmaning när de är digitala och ingen är i rummet mer än du själv och din datorskärm. Ärligt talat är de flesta sådana möten denna vår rätt utmattande.

Men de senaste dagarna har jag varit med om möten som verkligen hör till den energigivande sorten: Nystas styrgrupp som i dagarna diskuterar slutspurten, slutrapporterna och slutkonferensen. Nysta som startades förra sommaren som civilsamhällets nystartsgrupp för ett nytt samhällskontrakt och sedan fick ihop sex spännande team som arbetat med sex angelägna teman i snart ett år. Idéer sprudlar, problem vrids och vänds på och till och med missuppfattningar och olika tolkningar av tidigare beslut vänds till konstruktiva diskussioner vid styrgruppens möten. När jag stänger av datorn från Nysta-möten känns det meningsfullt att ta itu med nästa uppgift. Tack för det! Roger Klinth, Susanne Lavemark, Charlotte Rydh, David Samuelsson, Patrik Schröder, Petter Skogar och Martin Ärnlöv! Vad det blir av det hela? Det får ni se under kommande sex veckor av teamens lanseringar och vid slutkonferensen den 18 juni.

Men jag har också haft förmånen att träffa människor irl – på riktigt och fysiskt. Processen för att skapa en ny stark civilsamhällesorganisation och tvinna ihop Famna med likasinnade har fått ny energi genom ledarskapskonsulten Klara Rapp som leder oss, Forum och Fremia genom en snårskog av svåra frågor men där det nu hägrar gläntor där nya lösningar anas. Arbetsgruppen är liten: Tobias Nilsson, vice VD Fremia, Maria Alsander, kanslichef Forum och undertecknad. Det är de knepiga ”hur”-frågorna vi ägnar mest tid åt nu. Tidigare har framförallt våra styrelser ägnat sig åt ”varför” – vad de gemensamma visionerna verkligen består av – så att vi kan kommunicera dem till medlemmar och andra berörda. Om detta väcker din nyfikenhet är du varmt välkommen att delta i det seminarium på eftermiddagen den 27 maj som föregår Famnas årsmöte. Rubriken är ”Hur går det med visionerna? På väg mot en gemensam starkare röst?”

Direkt efter seminariet går Famnas årsmöte av stapeln. Välkomna!

Senast uppdaterad 2021-06-03

Fler nyheter från Famna