28 juni 2022 publicerade socialdepartementet SOU 2022:41. Denna utredning ska se över hur hälso-och sjukvårdslagstiftningen kan förstärkas så att kvalitet och tillgänglighet förbättras för personer som får kommunal hälso-och sjukvård, däribland personer som har stöd och hjälp från äldreomsorgen.
Utredningens förslag tar avstamp i strukturella problem och utmaningar för vården och omsorgen till äldre personer, och förslagen utredningen lägger fram avser tillvarata de möjligheter som finns i att utveckla såväl äldreomsorg som kommunal och regional primärvård. Fokus för förslaget ligger på det hälsofrämjande, förebyggande och personcentrerade förhållningssättet.
Famna och Fremia har lämnat ett remissvar på denna utredning och här kommer en snabb sammanfattning av våra åsikter:
- Vi är i grunden positiva till att utredningen vill förbättra
kvaliteten i äldreomsorgen, men vi anser att flera av de föreslagna lagregleringarna är alltför detaljstyrande och riskerar att leda till ökad administration för verksamheterna - Vi anser att förslagens konsekvenser är otillräckligt belysta. Underfinansierade, detaljstyrande krav kan leda till särskilt stora problem för idéburna och andra mindre, fristående aktörer.
- Utredningen har inte heller tillräckligt belyst och tagit i beaktande att det saknas personal med rätt kompetens inom en rad vård- och omsorgsyrken. Vår bedömning är att ett antal av förslagen som utredningen har lagt inte är tillräckligt verklighetsförankrade.
- Vi avstyrker förslaget om en ny äldreomsorgslag, då det vore olyckligt med en dubbelreglering av äldreomsorgen. I den mån nya bestämmelser införs bör de regleras i socialtjänstlagen.
- Vi delar utredningens bedömning att ansvaret för läkarinsatser i den kommunala hälso- och sjukvården bör ligga hos regionerna.
Remissvaret går att läsa i sin helhet här: Famnas och Fremias remissvar till SOU 2022-41
Senast uppdaterad 2022-11-25
Fler nyheter från Famna