Aleksandra WassoAktuellt

Famna rivstartar hösten med tre ministermöten

Kulturministern, socialministern och arbetsmarknadsministern träffar Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton den här veckan. Alla möten rör på olika sätt coronapandemin och dess konsekvenser för Famnas medlemmar.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind, ansvarig för civilsamhällesfrågorna i regeringen, träffar Famna tillsammans med ytterligare fem av civilsamhällets paraplyorganisationer.

– Statsrådet vill höra hur läget ser ut för våra medlemmar efter sommaren. Hon vill också veta hur civilsamhället kan bidra i återstarten av Sverige, säger Ulrika Stuart Hamilton.

Tillsammans med Vårdförbundet träffar Famna sedan socialminister Lena Hallengren för att prata om den stora vård- och omsorgsskuld som pandemin har skapat.

– Vi ska diskutera hur de pengar som regeringen via Socialstyrelsen har skickat till regionerna inte fastnar hos dem. Pengarna ska bidra till de ökade kostnaderna för vård och social omsorg med anledning av pandemin. Vi har synpunkter på det system som Socialstyrelsen har skapat för detta ändamål, men kommer också understryka att våra medlemmar kan och vill bidra till att minska vård- och omsorgsskulden, säger Ulrika Stuart Hamilton.

Det sista i raden av ministermöten är med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Fokus för mötet är de förslag på hur civilsamhället kan spela en större roll i arbetsmarknadspolitiken som Famna, Forum och Giva Sverige presenterade i sin rapport i juni i år.

– Vi kan göra mer för människor som står långt från arbetsmarknaden. Det är något som kommer att bli ännu viktigare när Sverige ska starta om efter krisen, säger Ulrika Stuart Hamilton.

Senast uppdaterad 2020-09-24

Fler nyheter från Famna