Så äntligen fick ESF-projektet ULV grönt ljus. ULV står för undersköterskelyftet i väst och har samma syfte som sin storasyster i Stockholm, SIV. Däremot är omfattningen något mindre.

Totalt är sju medlemmar involverade och cirka 400 undersköterskor ska få ett personligt stöd. Hur mycket stöd som varje enskild individ behöver återstår att se. Vissa kommer att kunna ansöka om sin yrkestitel direkt, andra behöver hjälp med att validera sin utbildning och några kommer behöva komplettera sin utbildning. I Göteborg är två projektkoordinatorer anställda och bara några dagar in är energinivån redan hög.

Sofia Lorentzen och Maria Oliviander är koordinatorer för nya projekt ULV. De kommer de att ha sin bas hos Bräcke diakoni, som också är med i projektet.

– Det känns väldigt fint att vara en del av detta. Jag märker redan att man haft deltagarna i åtanke när man planerat projektet. Att vi kommer ut till dem, till deras arbetsplats, på deras arbetstid – det gör att det blir minsta möjliga krångel för dem, säger en av de två koordinatorerna, Maria Oliviander.

När de två koordinatorerna inte är ute på personliga möten kommer de att ha sin bas hos Bräcke diakoni, som också är med i projektet.

– Bräcke diakoni är den av medlemmarna i projektet som har flest undersköterskor som deltar. De står för cirka 50 procent, säger Sofia Lorentzen, som är den andra koordinatorn.

Projektet kommer att pågå i drygt ett och ett halvt år. Både Sofia och Maria ser fram emot att få följa deltagarna under hela projektet.

– Ofta i stödinsatser så hjälper man till i ett specifikt skede. Här får vi vara med från det att man börjar arbetet till dess att man har sin nya yrkestitel på plats, säger Sofia.

Maria håller med.

– Jag ser verkligen fram emot att kunna stötta dem som tycker att det här känns krångligt och snårigt. Där vi verkligen gör skillnad.