Anders malmstenAktuellt, Idéburet företagande

Första steget mot förändringen av Arbetsförmedlingen

Vid regeringssammanträdet den 9 maj beslutade regeringen att starta reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt beslutet påbörjas första steget med analyser av ett antal punkter, bland annat hur modeller för ersättning till fristående aktörer, idéburna och privata, kan utformas. Detta första uppdrag ska Arbetsförmedlingen redovisa till regeringen senast 1 november 2019.

Det är i det så kallade januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som det står att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden. Hela förändringen ska vara helt genomförd under 2021.

– Famna välkomnar att Arbetsförmedlingen öppnas för fristående aktörer. Vi har redan träffat ledande politiker som står bakom överenskommelsen för att påverka så att idéburna arbetsintegrerande verksamheter också kommer i fråga för uppdraget att hjälpa människor i arbete.

– Vi hoppas fortsätta dialogen med bland annat Arbetsmarknadsdepartementet och ledamöter i Riksdagens arbetsmarknadsutskott, kommenterar Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton regeringsbeslutet.

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/05/uppdrag-till-arbetsformedlingen-infor-reformeringen/” rel=”noopener” target=”_blank”>Länk till regeringsbeslutet

https://www.dn.se/ekonomi/regeringsbeslut-i-dag-arbetsformedlingen-gors-om-i-grunden/” rel=”noopener” target=”_blank”>Länk till Dagens Nyheters artikel om beslutet

Senast uppdaterad 2019-08-27

Fler nyheter från Famna