Anders malmstenAktuellt, Idéburet företagande, Medlemsnyheter

Protester mot att kirurgin på Ersta sjukhus hotas av nedskärning

 

Ersta kirurgi har funnits i många år och levererar hög kvalitet. Nu hotas delar av kirurgin. Landstinget planerar inom kort att lägga ned kirurgin vid Ersta och flytta till något av landstingets egna sjukhus.

Anna Leifler är biträdande överläkare och kirurg på Ersta sjukhus på Södermalm i Stockholm, och har skrivit ett inlägg på sin Facebooksida som uppmärksammats brett, det har delats över 4000 gånger och uppmärksammats i media.

Anna Leifler skriver på Facebook bland annat:
”I alla patientenkäter får vi toppbetyg, man känner sig trygg, sedd och bra omhändertagen enligt utvärderingarna. Stämningen bland personalen är god och personalomsättningen låg. Det här är en arbetsplats man vill stanna på. I kvalitetsregister utmärker vi oss positivt på många olika sätt (tex har en patient med tjocktarmscancer bäst överlevnad efter operation här i hela Sverige).

Vår kärnverksamhet är avancerad gastrointestinal kirurgi, t ex operation för tjock- och ändtarmcancer, inflammatorisk tarmsjukdom samt övervikt, men vi opererar också bråck, ändtarmsbesvär och gallsten….

Alla medarbetare är engagerade i kontinuerligt kvalitets- och förbättringsarbete för att säkerställa fortsatt högprofessionell vård till alla patienter. Ryktet om den goda vården har gjort att patienter från hela Sverige och även internationellt söker hit. Jag är stolt över att jobba här. För det är bra på Ersta sjukhus.

Igår kom ett förslag från tjänstemän att lägga ned den största delen av kirurgin på vårt sjukhus. Utan förvarning. Och med information om att beslutet ska fattas inom tio dagar…

Tjänstemännen tror att det blir lättare att få koll på ekonomin om man lägger ut verksamheten från Ersta sjukhus till akutsjukhusen i Stockholm. Sjukhus som redan brottas med överbeläggningar, sjuksköterskebrist, stängda vårdplatser och inställda operationer.”

Anna Starbrink (L) är hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.
Anna Starbrink menar i en intervju i Expressen att politikerna ”är bakbundna” av LOU, Lagen om Offentlig Upphandling.

Famna anser att landstinget bör bordlägga frågan, dvs. vänta med beslut. I stället bör landstinget se över vårdsituationen ordentligt.

Stockholms akutsjukvård har ett ansträngt läge med långa väntetider och köer, överbeläggningar, brist på personal, stängda vårdplatser, uppskjutna operationer. Nya Karolinska slukar resurser.
Ersta sjukhus däremot levererar, fungerar och har hög kvalitet. Om landstinget bestämmer sig för att lägga ned delar av Erstas kirurgi är det mycket olyckligt för vårdsituationen i hela Stockholm och för de patienter som behöver vården.

Förhoppningsvis bestämmer sig landstingets styrelse för att granska läget noggrannare innan de fattar slutgiltigt beslut.

Ersta sjukhus är ett icke vinstsyftande sjukhus som har bedrivit sjukvård sedan 1851.

 

Senast uppdaterad 2019-08-27

Fler nyheter från Famna