Åsa GunnarssonAktuellt

Idéburen välfärd i medierna

2 november ETC Göteborg Debatt: Sluta spara på de mest utsatta

”Vi idéburna organisationer i Göteborg vill slå larm om en oroväckande utveckling. Vi ser en förskjutning från stadens sida som innebär minskat stöd och ökad utsatthet för de människor som behöver oss som mest. När det gäller boende så tycks budget viktigare än både Barnkonvention och barnperspektiv,” skriver sex av Famnas medlemmar i Göteborg i en gemensam debattartikel.

https://goteborg.etc.se/debatt/sluta-spara-pa-de-mest-utsatta

 

3 november Dagens Nyheter: Trots åtgärder – Ebbagården befarar en ny smittspridning

Famna-medlemmen Diakonistiftelsen Samariterhemmet demensboende Ebbagården i Uppsala berättar hur man ställde om rutinerna i mars och sedan dess inte har haft ett enda konstaterat fall av covid-19.

https://www.dn.se/sverige/ebbagarden-befarar-ny-smittspridning-trots-atgarder/

 

6 november Dagens Nyheter Stockholm: Professor: ”All äldrepersonal borde testas – många har inga symptom alls.”

Sedan i våras har all personal på Famna-medlemmen Stiftelsen Stora Sköndals äldreboenden erbjudits att testa sig för covid-19 på jobbet i en studie av Karolinska institutet. ”Det ger en trygghet för alla, man vet både som medarbetare, anhörig och boende att vi testar oss, det känns också bra att vara med i forskningen”, säger Helena Gille, äldreomsorgschef på Stora Sköndal i artikeln.

https://www.dn.se/sthlm/professor-all-aldrepersonal-borde-testas-manga-har-inga-symtom-alls/

 

11 november Dagens Nyheter Debatt: Vartannat barn har upplevt ekonomisk utsatthet

Famna-medlemmen Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell och professor Tapio Salonen skriver om en ny kartläggning som visar att nästan hälften av alla barn i den årskull som föddes år 2000 har ­åtminstone vid något tillfälle befunnit sig i en ekonomiskt utsatt situation under sin ­uppväxt.

https://www.dn.se/debatt/vartannat-barn-har-upplevt-ekonomisk-utsatthet/

 

11 november Svenska Dagbladet: Hårt tryck på geriatriken efter smittoökningen

I en nyhetsartikel säger chefläkaren Marianne Reimers-Wessberg, Stockholms sjukhem:

– Det är en påfrestning för verksamheten och det är belastande att vårda de här patienterna. Men nu har vi en erfarenhet som vi inte hade i våras och det gör det något mindre ansträngande, när vi har mer att erbjuda, säger Marianne Reimers-Wessberg, chefläkare på Stockholms sjukhem.

https://www.svd.se/hart-tryck-pa-geriatriken-efter-smittokningen

 

17 november Barometern (M): Välfärden är mycket större än marknaden

Ledarskribenten Martin Tunström skriver bland annat: ”…Nu anas en omprövning hos en av valfrihetens stora tillskyndare, men också hos ett parti som sällan sett att välfärden är större än marknaden. I en intervju i Expressen talar M-ledaren Ulf Kristersson om att ”även vi hade en förväntan om att fler saker skulle drivas av föräldrakooperativ, föreningar och stiftelser, men så har det inte alls blivit i Sverige, utan mycket mer koncernmässigt. Det kräver en väldig kontroll…” Läs hela ledaren.

Senast uppdaterad 2020-12-21

Fler nyheter från Famna