Johanna OlssonAktuellt, Debatt

Idéburna i Göteborg kräver höjd ersättning till ukrainska flyktingar

Fem idéburna organisationer i Göteborg, som har ett gemensamt IOP-avtal med Göteborgs stad om att ordna boende för ukrainska flyktingar, höjer nu rösten för den omöjliga ekonomiska situation flyktingarna har. Dagsersättningen räcker inte till och när flyktingarna försöker vända sig till de idéburna hjälporganisationerna kostar resan med kollektivtrafik en hel dagsersättning.

När pengarna inte räcker till mat finns det initiativ inom våra organisationer som bjuder på frukost och lunch eller ger möjlighet att köpa mat till kraftigt reducerade priser. Men för att ens ta sig till dessa verksamheter behöver de flesta flyktingar åka spårvagn, och en resa tur och retur äter upp hela dagersättningen, även om man har ersättning på högsta nivån.

Utöver att peka på att ersättningsnivån måste höjas menar organisationerna att flyktingarna också måste få möjlighet att åka kollektivtrafik billigare.

  • Höj dagersättningen från 1994 års nivå för att motsvara vad det faktiskt kostar att leva i Sverige idag. Flyktingarna från Ukraina, eller från andra länder, ska inte behöva gå hungriga. De ska heller inte hamna i en sådan situation att de överväger desperata lösningar för att kunna försörja sig och sina barn.
  • Ge asylsökande möjlighet att resa med kollektivtrafiken till ett reducerat pris. I dag omöjliggör prisnivån resor och det begränsar starkt deras möjlighet att söka jobb, handla mat, söka vård, lära sig svenska eller ta del av den hjälp som erbjuds dem.

Du som prenumererar på Göteborgs-posten kan läsa hela debattartikeln här.

Buss i stadsmiljö i Göteborg.

Fem idéburna organisationer i Göteborg har skrivit en debattartikel där de lyfter att biljettpriset för att åka kollektivt äter upp en hel dagsersättning för flyktingar.

Senast uppdaterad 2023-02-23

Fler nyheter från Famna