Aleksandra WassoAktuellt

Idéburna i medierna i november

I den gångna månadens medierapportering har vi hittat bland annat civilministern, Uppsala Stadsmission, nordiskt civilsamhällesmöte i Köpenhamn och Volontärbyrån. 

2 november Dagens Samhälle Debatt – Lena Micko: De idéburna aktörerna kan bidra ännu mer till vår gemensamma välfärd

Regeringen arbetar för att främja de idéburna deltagande i välfärden, skriver civilminister Lena Micko (S) på Dagens Samhälles debattsida. Bland de idéburna finns en underutnyttjad kraft och potential som kan skapa ännu mer samhällsnytta till den gemensamma välfärden, anser civilministern. Läs mer om artikeln och dess innehåll här.

8 november Dagens Nyheter – De delar ut matsvinn i butikerna: ”Matfattigdom kan drabba oss alla”

Om Sveriges Stadsmissioners Fattigdomsrapport som myntade begreppet matfattigdom för ett par år sedan.Om Uppsala Stadsmissions Matcentralen som numera inte enbart träffar pensionärer och barnfamiljer som inte får pengarna att räcka till mat. Pandemin har gjort att också unga utan jobb sökt sig till verksamheten. Läs artikeln här.

10 november 2021 Altinget – Två nordiska nätverk för civilsamhället möttes i Köpenhamn

Det arrangerades två nordiska möten för civilsamhället i samband med Nordiska rådets session i Köpenhamn i början av november. Bland deltagarna fanns Ulrika Stuart Hamilton som berättade om de svenska erfarenheterna av Idéburet offentligt partnerskap (IOP) samt Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset och Jonas Wihlstrand, generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner som diskuterade gemensamma nordiska utmaningar.

17 november 2021 Sveriges Radio P1 Plånboken – Nya sätt att volontärarbeta

https://sverigesradio.se/artikel/nya-satt-att-volontararbeta

Bland annat intervjuas en kvinna som jobbar volontärt med läxläsning inom verksamheten Internationella bekantskaper i Tensta. Reportern berättar också om Volontärbyrån samt intervjuar Lars Svedberg, senior professor vid Ersta Sköndal Bräcke högskola som forskar om det ideella arbetet.

 

 

Senast uppdaterad 2021-12-17

Fler nyheter från Famna