Aleksandra WassoAktuellt

Idéburna i medierna januari

Medierna har under januari bland annat rapporterat om oro för smitta på äldreboenden, riksrevisionens granskning av stödet till civilsamhället och Röda Korsets kritik rörande debatten om papperslösa.

14 januari Sveriges Radio P1-morgon – Så gör äldreboendet för att inte få in smittan igen

Famna-medlemmen Stora Sköndal driver Solgårdens äldreboende i Sköndal i Stockholm.  Där har den nuvarande virusvågen skapat oro för att få in smittan igen. Hör Sölvi Solberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Solgården, Gislain Alongo, undersköterska på Solgården och Åke Fergman, boende på Solgården. Lyssna på intervjun här.

21 januari Altinget Civilsamhälle – Riksrevisionen granskar stödet till civilsamhällets sociala organisationer

Leif Svensson, projektledare på Riksrevisionen säger till Altinget att grundfrågan är hur myndigheterna hanterar avvägningen mellan bidragens tillgänglighet och en godtagbar kontroll på ett effektivt sätt. Läs artikeln här.

25 januari Altinget Debatt – MP: Gör skillnad på idéburna och vinstutdelande friskolor

Idéburna skolor drabbas negativt av behovet att reglera det som har blivit en skolmarknad. Reglerna drabbar alla skolor, oavsett ägarnas syfte, skriver Annika Hirvonen (MP) i en replik.

24 januari SVT Nyheter – Över 10 000 personer med utvisningsbeslut avvikna

Migrationsexperten Alexandra Segenstedt hos Famna-medlemmen Röda Korset är kritisk till hur debatten förs. ”Debatten blir ofta förenklad i en väldigt komplex fråga. Vi vet att det finns personer som lever i Sverige som inte har en laglig rätt att vistas här, men det finns otroligt många orsaker till det.” Se inslaget här.

Senast uppdaterad 2022-02-18

Fler nyheter från Famna