Aleksandra WassoGeneralsekreterarens blogg

Inte kaos, snarare en tankepaus om flykt

I helgen tjuvstartade jag lite semesterresande med en långhelg tillsammans med en grupp vänner från ett antal olika länder. Vi träffades i ett vackert sommarhus i belgiska provinsen Limburg, med böljande frukt- och vinodlingar i ett vänligt landskap. För att komma dit och framförallt hem fick jag uppleva en del av det ”kaos” som media speglat med krigsrubriker från köande på flygplatser och försenade eller inställda flyg. Vanligtvis är jag en otålig och lättirriterad person, men jag bestämde mig i kön på Schiphol att inta en annan attityd.

Det tog exakt 2,5 timmar att komma fram till säkerhetskontrollen för hemresan. Överarbetad och underbemannad personal förklarade vänligt hur man ens skulle hitta slutet på kön som ringlade sig ut och in ur terminalbyggnaden och på trottoaren för att få plats med alla dessa människor i en lång rad. Delar av kön gick genom ett sorts partytält, delar var under bar himmel (det regnade som tur var inte). Det var omöjligt att köpa något att äta, dricka eller gå på toaletten under denna tid. Ibland fanns uppmuntrande skyltar med upplysningen att det var ca 90 minuter kvar (vilket var en underskattning). Men faktiskt ingen försökte tränga sig, skrek eller bråkade för att komma fram fortare. Barnfamiljer bytte blöjor och matade småbarn medan vi långsamt, mycket långsamt, skred framåt. En person grät och några gav upp och lämnade kön då de insåg att de inte skulle hinna.

Jag tänkte så här: nästan alla vi som står här reser för vårt nöjes skull. Tänk om vi istället hade varit kön ut ur Ukraina i krigets inledning? På tågstationer och flygplatser ut ur det landet såg det ut ungefär så här. Ingen av oss här i kön riskerar livet om vi missar planet. Mitt bagage hade försvunnit redan på nedvägen. Många som flyr för sitt liv har inte heller något bagage. Med hjälp av det perspektivet kom jag ihåg hur privilegierad jag är. Istället för att bli arg över att så många människor ville flyga samtidigt så att säkerhetskontrollerna blir flaskhalsar, istället för att svära över dålig planering från flygbolag och flygplatser och framförallt i stället för att tycka synd om mig själv, blev det hela en ganska intressant upplevelse. Det satte faktiskt köandet i ett helt annat perspektiv. En tankepaus.

 

Nya möjligheter för idéburen sektor 2023

Riksdagsbeslutet i början av juni gick vår väg. Nästa år får kommuner, regioner och stat rikta upphandlingar till idéburna aktörer om de vill. Vårt jobb blir att se till att de faktiskt vill och att de utnyttjar möjligheten. Men också att uppmuntra alla Famnamedlemmar att dels anmäla sig till det register över idéburna aktörer som Kammarkollegiet får ansvar för, dels ligga på sina egna kommuner och regioner och visa vad de nya möjligheterna i praktiken innebär för utveckling av välfärden.

Detta återkommer vi till i höst då vi planerar en rejäl drajv för att sprida kunskap och uppmuntra medlemmar att agera.

Famna i Almedalen 5 juli

Innan Famna tar sommarpaus genomför vi ett seminarium som fokuserar på just dessa nya möjligheter. Är du i Visby så kom till Donnerska huset kl 14.00 tisdagen i Almedalsveckan. Ni som redan läst programmet vet att det är en rad regionpolitiker som ska diskutera frågan med Famnas styrelseordförande. Just dessa politiker är alla från samma region, nämligen Stockholm, och det kan tyckas vara ett snävt perspektiv. Men dels har Famna allra flest medlemmar just i den regionen, dels är seminariet lite för kort för att lyfta in fler politiker. Men en idé är förstås att ordna motsvarande diskussioner i andra regioner och kommuner under valrörelsen.

Dags för en andningspaus

Midsommarhelgen hägrar. Riksdagen fattar sina sista beslut för mandatperioden. Skolorna har redan tagit lov. Detta är den bästa tiden på året!

Förhoppningsvis slipper sjukvården nya vågor av covid19 så att all hårt arbetande omsorgspersonal nu äntligen kan få en normal sommar. (OK, jag vet;  det nya normala präglas också av personalbrist, även utan pandemi. Men ni fattar vad jag menar).

 

För egen del tar jag en rejäl paus från Famna denna sommar. Allt för att återkomma med nya krafter, nya idéer och ny energi till hösten.
Det önskar jag er alla!

Senast uppdaterad 2022-08-25

Fler nyheter från Famna