Anders malmstenAktuellt, Idéburet företagande, Medlemsnyheter

Lättare för stockholmarna att hitta idéburen äldreomsorg

Clara Lindblom, äldre- och personalborgarråd i Stockholm säger att den nya funktionen i stadens e-tjänst ger en bättre service till alla de som vill hitta idéburen omsorg.
Det närmaste året utvecklas Stockholms stads e-tjänst ”Hitta och jämför service” där medborgarna kan söka efter olika hemtjänstutförare och äldreboenden. Stockholm visar att de idéburna alternativen finns och gör dem lätta att hitta.

Detta kan ge de idéburna och icke-vinstdrivande alternativen en skjuts framåt, fortsätter Clara Lindblom, politiskt ansvarig för äldreomsorgen i Stockholm.

Löjtnantsgården

Löjtnantsgården

Exempel på icke-vinstdrivande aktörer är stiftelser och ideella organisationer. Bland Famnas medlemmar i Stockholm som driver äldreomsorg finns Bräcke Diakoni, Ersta Diakoni, Stockholms Sjukhem, HSB Omsorg, Löjtnantsgården, Josephinahemmet, Danvikshem, Edsätra, Stiftelsen Isaak Hirschs Minne och Stora Sköndal.

– Den idéburna sektorn har mycket att bidra med i utvecklingen av välfärden. Fler åtgärder skulle behövas för att öka de idéburnas andel av välfärden. Sverige borde till exempel implementera EU-direktivet för upphandling inom vård och omsorg så att kommunerna kan välja att rikta vissa upphandlingar till ideella och andra non-profitaktörer, fortsätter Clara Lindblom.

Den nya funktionen som visar de idéburna alternativen i Stockholm kommer utvecklas under år 2017.

– Detta är ett mycket lovvärt initiativ som fler kommuner borde ta efter, säger Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare på Famna. Medborgarna har rätt till tydlig information om de alternativ de väljer mellan. Att lätt kunna se om det är en idéburen verksamhet hör helt klart till det som stockholmarna har glädje av att veta i sina val.

Senast uppdaterad 2019-08-27

Fler nyheter från Famna