Pernilla JonssonAktuellt, Alla nyheter

Lättnader av internmomsen

Civilsamhället har kämpat länge för att slippa behöva betala internmoms när olika delar av organisationen byter tjänster med varandra. Nu har regeringen lagt fram en proposition som innebär att internmomsen för civilsamhället anpassas till EU-direktivet. Men att momsen i och med detta försvinner helt, går inte att slå fast.

Socialminister Jakob Forssmed
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Jakob Forssmed (KD), socialminister med ansvar för civilsamhällesfrågor, säger till tidningen Altinget att det i slutändan blir upp till myndigheter och domstolar att tillämpa.

–  Regeringen tar bort de specifikt svenska reglerna. Sverige har tolkat EU-direktivet snävare än vad andra länder har gjort. Vi ändrar nu lagstiftningen så att den blir så generös som EU:s momsregler medger. Vi vill att föreningar och organisationer ska kunna ägna sig åt sitt viktiga arbete och inte i onödan drabbas av moms när man delar på vissa typer av tjänster.

Famna ser beslutet som ett steg i rätt riktning.

– Det här är en oerhört viktig fråga för många medlemmar. Det är framförallt Fremia, Giva Sverige, Studieförbunden och Riksidrottsförbundet som jobbat med frågan – Famnas bidrag har denna gång varit mindre, men vi följer utvecklingen och hoppas att beslutet verkligen medför en förändring, säger Ulrika Stuart Hamilton.

Enligt ministern bör ändringen kunna träda i kraft redan den 1 juli i år.

Läs hela Altingets intervju med Jakob Forssmed här.

Senast uppdaterad 2023-02-23

Fler nyheter från Famna