Aleksandra WassoAktuellt

Metoder att börja arbeta hållbart

Var visionär. Ta fram en hållbarhetsrapport. Använd verktyget kundresan. Det är tre konkreta tips på hur du kan starta ditt hållbarhetsarbete från Famnas medlemswebbinarium i slutet av april.

Förändringsledaren AnnaCarin af Forselles, som driver företaget A Walk in the Forest, inspirerade och gav goda tips. Hon inledde med att ge en bakgrund till hur den internationella hållbarhetsdiskussionen har utvecklats sedan den startade under 1960-talet. I dag är det Agenda 2030 med sina 17 globala mål som FN:s medlemsländer arbetar för att uppnå. Och alla bör vi bidra till detta arbete, uppmanade AnnaCarin af Forselles.

Hållbar utveckling bygger på att man är hållbar i alla de tre dimensionerna av hållbarhet – social, ekologisk och ekonomiskt. Nyckeln till framgång är att göra hållbarhet till en ledningsfråga, framhöll AnnaCarin.

Det finns inte bara en enda väg för hur man ska jobba med hållbarhet i sitt företag. Det viktiga är att vara trovärdig och leva upp till det man säger, sa AnnaCarin af Forselles, som tipsade om tre metoder för att komma igång med ett hållbarhetsarbete.

De tre metoderna

Den första metoden är att vara visionär.

Världen behöver visionärer. Skapa en utopisk vision inom social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Hur skulle till exempel din äldreomsorgsverksamhet se ut i den bästa av världar i de tre olika delarna? Vi kanske enbart skulle odla och servera ekologisk mat, sa AnnaCarin af Forselles.

Metod nummer två är att ta fram en hållbarhetsrapport genom att göra en intressentanalys.

Ta reda på vad som är viktigast för intressenter och kunder, lyssna och analysera nuläget, sätt mål och aktiviteter samt följ upp, tipsade AnnaCarin af Forselles.

Den tredje metoden är kundresan, som AnnaCarin kallar världens bästa verktyg. Det är ett sätt att ta reda på hur man skapar en bra upplevelse för sina kunder, och kan användas i allt kvalitetsarbete. Vad är till exempel det första den som kommer till ditt äldreboende för första gången möter? Det här verktyget kan också användas för att göra medarbetarresor.

Slutligen, gör inte hållbarhetsarbetet svårare och större än du har ambition och kraft att driva. Ta till exempel fram en hållbar inköpspolicy som kan innebära att du köper secondhand-möbler, använder fairtrade-kaffe och miljövänliga rengöringsmedel, avslutade AnnaCarin af Forselles.

Om du missade seminariet finns här en inspelning. 

Här kan du läsa mer om Famna-seminarierna om tillväxt under maj och juni.

Senast uppdaterad 2021-06-03

Fler nyheter från Famna