David HellqvistGeneralsekreterarens blogg

Minnesord över Lotta Säfström

Med stor sorg och bestörtning har vi på Famnas kansli tagit emot beskedet att Famnas tidigare ordförande Lotta Säfström, direktor Göteborgs stadsmission, hastigt och oväntat avlidit den 24 oktober.

Lotta var min första ordförande och när jag var ny som generalsekreterare 2015 var det hon som lotsade mig in i jobbet. Hon var rolig, bestämd och kraftfull, med ett enormt stort och varmt hjärta. Av henne lärde jag mig oerhört mycket om det medmänskliga engagemang, parat med professionalitet och djup kunskap, som präglar många i den idéburna sektorn. Till henne kunde jag vända mig också när det körde ihop sig och var knepigt att vara chef.

När hon 2016 skulle avtackas som ordförande efter många års ideella insatser för Famna tog vi fasta på hennes stora intresse för den afrikanska savannen och de vilda djuren; hon blev mycket glad över gåvan: att få adoptera en elefantunge i en nationalpark i Kenya.

Några år senare smittade hennes engagemang för föräldralösa barn i Nairobi också av sig. Jag är stolt att få räknas till Makimeis vänner – en krets som kontinuerligt vuxit tack vare Lottas engagemang och som varje månad finansierar en del av verksamheten vid barnhemmet. Lotta tog såväl personal som barn till sitt hjärta och kärleken var att döma av alla bilder därifrån stark och ömsesidig.

För en tid sedan råkade Lotta ut för en obehaglig olycka i hissen på besök här i vårt kontorshus mitt i Stockholm, men rehabiliteringen fortgick och jag såg fram emot att träffa henne igen inom kort. Nu blir det inte så. Det är svårt att förstå.

Personligen har jag Lotta att tacka för mycket. Det gäller även Famna. Vi har förlorat en inspirerande vän men jag och säkert många med mig känner ett ansvar att se till att hennes gärning lever vidare.

Senast uppdaterad 2022-10-27

Fler nyheter från Famna