Både politiker och allmänhet tror och tycker att den idéburna sektorn borde vara större. Det visar de undersökningar som Verian gjort, på uppdrag av Famna.
Famna har undersökt hur både politiska beslutfattare och allmänheten i Sverige ställer sig till idéburen sektor. Det visar sig att båda grupperna är mycket positiva till idéburen välfärd. Allmänheten tycker att den idéburna sektorn borde stå för närmare 12 procent av välfärden medan politikerna tycker att den borde stå för drygt 17 procent. Idag är den idéburna delen av kakan bara 3 procent.
Kännedomen om sektorn är dock betydligt högre bland politiker än allmänheten.
– Det är väldigt glädjande att få svart på vitt att den idéburna välfärden är efterfrågad. Att den inte är lika välbekant hos allmänheten är inte förvånande. Politiker har oftare fått möjlighet att på nära håll se hur bra verksamheter som finns hos idéburna utförare. Fler behöver få veta mer, men framförallt behöver fler få tillgång till idéburna utförares verksamheter. Det stärker oss att kavla upp ärmarna för att den idéburna sektorn ska kunna växa, säger Famnas generalsekreterare Emma Henriksson.
Siffrorna i undersökningen visar också att det finns en önskan, både från politiker och allmänhet, att det blir tydligare vilka aktörer som är kommersiella och vilka som är idéburna. 89 procent av de tillfrågade i allmänheten tycker att det vore bra om det framgick vilken typ av aktör det rör sig om när man väljer välfärdstjänst.
77 procent av politikerna tycker att det bör finnas uppdelad statistik som skiljer på kommersiella och idéburna aktörer. Famna har i flera års tid påtalat behovet av att särskilja de olika sektorerna i statistiken som rör välfärden. Idag presenteras endast två statistikkategorier, offentlig och privat regi, och i privat återfinns både idéburna och kommersiella aktörer.
– Det här hör ihop med intresset för en större idéburen sektorn. Människor vill ha möjlighet att göra informerade och aktiva val. Nu hoppas vi politikerna axlar sin del av ansvaret, gör den offentliga statistiken uppdelad och lokalt i sina kommuner och regioner, skapar förutsättningar för att de idéburna ska kunna etablera sig och växa, säger Emma Henriksson.