Extern utvärderare till ESF-projektet SIV i Stockholm

Famna söker en projektutvärderare till ett av sina ESF-finansierade projekt i Stockholm. Uppdraget ska ske mellan oktober 2024 och januari 2025. Utvärderingen gäller alla projektets delar från insatser och deltagarupplevelser till projektorganisation och styrning.

Om projektet
Projektet SIV – stödstruktur för idéburna vård- och omsorgsgivare är en satsning inom den idéburna välfärdssektorn med syfte att stötta undersköterskor och vårdbiträden i processen att uppnå kraven för skyddad yrkestitel undersköterska. Detta ambitiösa projekt involverar fem framstående idéburna välfärdsorganisationer och fler än ett tusen deltagare.

Genom att erbjuda individanpassat stöd erhåller projektets deltagare den skyddade yrkestiteln. I det individanpassade stödet kartläggs deltagarnas kompetens och erfarenheter som sedan ligger till grund för vägledning och praktiskt stöd. Alla insatser görs utifrån respektive individs behov och förutsättningar Flertalet deltagare behöver stöd för att insamla underlag som krävs för att ansöka om yrkesbeviset medan andra behöver validera eller/och komplettera med studier för att uppnå kraven.

Detta arbete stärker undersköterskors kompetens och ökar professionalismen inom den idéburna välfärdssektorn. Projektet SIV bidrar också till kunskapsutbyte och samarbete mellan de fem deltagande idéburna välfärdsorganisationerna.

Om Famna
Projektägaren Famna är en intresse- och kunskapsorganisation för idéburen välfärd i Sverige. Famnas huvuduppdrag är påverkansarbete, vi tar fram konkreta förslag, sprider kunskap m och bevakar den idéburna välfärdssektorn. Utöver detta bedriver Famna projekt med syfte att stärka sektorn. Famna grundades 2004 av flera idéburna organisationer som än idag är medlemmar i Famna. Samtliga medverkande aktörer i projektet SIV är medlemmar i Famna.

KRAV: Den externa utvärderingen ska innehålla följande:

En övergripande bedömning av projektets resultat, framför allt kopplat till målen:

  1. Individnivå: Projektets deltagare ska uppnå kompetenskraven för att ansöka om skyddad yrkestitel undersköterska med syfte att – stärka sin ställning på arbetsmarknaden och öka sin anställningsbarhet och främja sin yrkesmässiga rörlighet.
  2. Organisationsnivå: Projektets deltagande aktörer ska uppnå den kompetensförsörjning som behövs för att vara konkurrenskraftiga och därmed ha goda förutsättningar att vinna kontrakt (LOU) och bli godkända leverantörer i valfrihetssystem (LOV) samt bedriva kvalitativ vård och omsorg och stärka patientsäkerheten.
  3. Samhällsnivå: Projektet ska bidra till ökad kvalitet och säkerhet inom vård och omsorg samt stötta kompetensförsörjningen i region Stockholm. Ytterligare ska projektet bidra till ökad rörlighet på arbetsmarknaden, vilket kan leda till att nya arbetstillfällen med låg tröskel uppstår för andra som idag står längre från arbetsmarknaden.

Vi önskar att göra en utvärdering av projektets genomförandefas med syfte att dra lärdomar och slutsatser från projektet SIV så att vi har möjlighet att implementera dessa i kommande projekt. Men också för att Europeiska socialfonden ska få en objektiv bedömning av projektet SIV.

Vi önskar att särskild tonvikt läggs på:

  • Analysera projektgruppens hantering av interna och externa utmaningar i genomförandefasen kopplat till projektets måluppfyllelse.
  • Analysera hur väl projektets genomförande stämmer överens med projektansökan?
  • Kartlägga deltagarnas upplevelse av projektets insatser och individanpassade metodik?
  • Analysera insatsernas innehåll i relation till deltagarnas behov?
  • Analysera insatsernas innehåll i relation till deltagande aktörers behov

 

Utvärderingen ska göras på:

Interjuver med:

  • Två till tre deltagande organisationer (varav en stor och en mindre verksamhet)
  • Projektägare och projektkoordinatorer
  • Två studie- och yrkesvägledare
  • Fem till tio deltagare, urval stickprov

 

Projektansökan ska analyseras i relation till genomförande, som framgår av intervjuer och kvartalsrapporter.

Anbud  
Kostnad, start- och slutdatum, antal timmar samt väl motiverade upplägg och metodval för att tillgodoses utvärderingskraven ska tydligt framgå i anbudet som inkommer till Famna på adressen info@famna.org

Krav på utvärderare

  • Tidigare erfarenhet av att utvärdera ESF-projekt.
  • God förmåga att planera och genomföra arbetet på egen hand.
  • Utvärderingen ska resultera i en rapport skriven på svenska.

 

Tidsram
Utvärderingen påbörjas som tidigast 20 oktober 2024 och avslutas som senast den 15 januari 2025.

Budget
Kostnaden för utvärderingen är budgeterad till cirka 150 000 kr ink moms.

Några av våra medlemmar