Fyll på kunskapsbanken

Sektorn
Var behöver ni vässa er kompetens? Handlar det om att hantera hat och hot? Om att bli mer innovativa? Eller är det viktigatse för er att ge era förtroendevalda grundläggande kunskaper om civilsamhället? Här har vi samlat tips om utbildningar som dyker upp inom kort.

Antikorruptionsskola

När man talar om mutbrott så tänker man kanske inte i första hand på vård och omsorg. Men faktum är att många som jobbar inom välfärdssektorn inte har full koll på hur man ska förhålla sig om man blir erbjuden en gåva eller någon annan typ av förmån. Extra svår kan gränsdragningen vara i de situationer där en personlig relation byggt upp över tid, mellan brukare och medarbetare.

Fremia, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Vårdföretagarna har därför i samarbete med Institutet mot mutor (IMM) tagit fram den digitala utbildningen Antikorruptionsskolan.

Utbildningen är digital och kostnadsfri och kan hittas på antikorruptionsskolan.se

 

Digital föreläsning om hot och hat

En annan viktig fråga för sektorn är hur det allt hårdare samhällsklimatet påverkar även den idéburna sektorn. En femtedel av dem som engagerar sig i civilsamhället har någon gång upplevt hot eller hat i någon form. Det visar en undersökning från Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor, MUCF, från 2022. Detta har fått Fremia att agera och redan 20 december, kl 9–11, bjuder organisationen in till en digital medlemsföreläsning om situationen, i regi av Expo. 

Mer information och anmälningslänk kommer inom kort på Fremias webb.

 

Digital minikurs om social innovation

Innovation var temat på Famnas medlemskonferens i december. Fick du mersmak och vill lära dig mer om social innovation – det vill säga nytänkande sätt att möta aktuella samhällsutmaningar som ohälsa och segregation? Då kanske den digitala minikursen på Luleå tekniska universitet kan vara något för dig? Kursen går 1 feb-31 mars 2024, helt på distans.

 

Högskoleutbildning om civilsamhället

Sedan 2014 arrangerar MUCF utbildningen Civila samhället i samhället tillsammans med Marie Cederschiöld högskola. Utbildningen vänder sig till tjänstepersoner inom statlig förvaltning, region eller kommun. Men också till förtroendevalda eller tjänstepersoner inom civilsamhället, som har behov av att lära sig mer.

Under utbildningen får du grundläggande kunskap om det civila samhällets historiska framväxt och dess relation till offentlig sektor. Du får fördjupad kunskap om situationen idag med nya styrformer och civilsamhällets samhällsnytta och särart.

Sista anmälningsdag är först i mars. Men kika in på mucfs webbplats redan nu för att anmäla dig.

Några av våra medlemmar