Hög tid att anmäla sig till Pick

Famna
Du vet väl att ni som medlemmar i Famna kan ta del av en mängd olika utbildningar men bara betala en bråkdel av vad de kostar? Sedan årsskiftet finns PICK, ett kompetensutvecklingsprogram för idéburen sektor. Här hittar du allt du behöver veta.

Pick står för Projektet för idéburen välfärds och civilsamhällets kompetensutveckling. Det är ett projekt som riktar sig till alla er idéburna som har er verksamhet i Stockholmsområdet.
Tänker du att det låter spännande men att ni inte hunnit göra någon kartläggning kring vilken kompetens som behöver förstärkas hos er? Du kan vara lugn, även det får ni hjälp med inom projektet!
Här kommer de vanligaste frågorna vi får kring Pick – hoppas de gör dig klokare så att ni som medlem nyttjar den här unika möjligheten.

När måste man ansöka för att få ta del av Pick?
Projektet pågår ända fram till 31 december 2026. Men – de mest populära utbildningarna blir snabbt fullbokade. Så se till att göra en intresseanmälan så snart du kan! 

Hur gör man om man inte vet vad ens organisation behöver?
Inga problem! Det är just detta som workshopen är till för. (se steg 2 i svaret nedan)

Hur går man till väga för att ta del av kurserna?
Det hela sker i fyra steg.

Steg 1. Ni gör en intresseanmälan. En kontaktperson hos er får ett välkomstmejl med information och blanketter om hur ni går vidare.
Steg 2. Representanter från er organisation deltar på en obligatorisk workshop där ni får stöd i att skapa en strategisk kompetensplan för just er organisation.
Steg 3. Ni svarar på en enkät kring det som diskuterades på workshopen.
Steg 4. Svaren från enkäten sammanställs till en rapport där ni kan se vilket eller vilka områden som är viktiga för er att lägga fokus på när det gäller kompetensutveckling.

Klart! Nu är det fritt fram att botanisera bland kurser och boka in sig.

Vad exakt kostar det?
Vi tar ut en administrativ avgift i projektet. Detta är en engångkostnad som organisationen betalar och kan ses som en form av committmentavgift. Hur stor denna avgift är beror på hur många medarbetare organisationen har:

1-9 medarbetare betalar 1500 kr i en administrativ avgift.
10-29 medarbetare betalar 3000 kr i en administrativ avgift.
30-49 medarbetare betalar 5000 kr i en administrativ avgift.
Över 49 medarbetare betalar 8000 kr i en administrativ avgift.

Därefter finansieras varje kurs, som har ett marknadsvärde på 20 000 kr, av ESF-rådet. Bra va?

Vilka villkor finns för att kunna delta?
Organisationer som tillhör idéburen sektor och civilsamhälle och har sin verksamhet i Stockholms län. Om organisationen faller inom ramen för statsstöd ska inte mer än 300 000 EURO i statsstöd ha mottagits under de senaste tre åren

*Projektet omfattas av EU:s regler om statsstöd enligt bestämmelserna om försumbart stöd enligt Europeiska kommissionens förordning nr 2023/2831 om stöd av mindre betydelse. Stöd till korttidsarbete räknas inte som statsstöd.

Vem ligger bakom projektet?
Pick har skapats på initiativ av Fremia och Famna i samverkan med Unionen. Projektet genomförs av Företagsakademin och finansieras via Europeiska socialfonden (ESF).

Hur många utbildningar får man gå?
Man får en utbildning per anställd oavsett längd på kursen. Är ni t ex. 20 anställda har ni alltså 20 utbildningar till förfogande! Utöver detta får organisationen en verksamhetsintern utbildning som genomförs på plats hos organisationen.

Finns det någon anledning att vänta med intresseanmälan?
Nej, verkligen inte. Här hittar du anmälningslänken.

Några av våra medlemmar