“Kompetensutveckling inom äldreomsorgen behövs – men måste bli mindre krånglig”

Debatt
Famna och Fremia konstaterar i en gemensam debattartikel i Altinget att de delar SKR:s och Kommunals uppfattning om att det krävs en långsiktig, statlig kompetenssatsning för äldreomsorgen. Men att bara förlänga Äldreomsorgslyftet är inte rätt väg att gå. Det skriver Karin Liljeblad, från Fremia och Ulrika Stuart Hamilton, från Famna.

De idéburna medlemmarna i respektive organisation har förklarat att de upplever det som administrativt krångligt att ta del av Äldreomsorgslyftet. Medlemmarna har också meddelat att brist på personal är ett stort hinder. Det är svårt och kostsamt för en mindre idéburen aktör att få tag på vikarier för medarbetare som utbildar sig. 

Men en satsning för att höja kompetensen behövs. Famna och Fremia vill se följande åtgärder: 

  • En långsiktig statlig kompetenssatsning för äldreomsorgen, precis som SKR och Kommunal påpekat. 
  • Undanröjda hinder när det gäller prioritering av målgrupper och kapacitet i den kommunala vuxenutbildningen. Det måste finnas utrymme för alla som vill utbilda och vidareutbilda sig inom vård och omsorg, med tanke på hur stora kompetensbehoven är. 
  • Möjlighet till ersättning, via den statliga kompetenssatsningen, för uppdragsutbildning som arbetsgivare i äldreomsorgen köper in för sina medarbetare. 
  • Direktlinje i kommunerna för äldreomsorgens medarbetare och arbetsgivare så att kontakter för vägledning om möjligheter till validering av kompetens och vidareutbildning tillgängliggörs. 

Här kan du läsa hela debattartikeln.

Några av våra medlemmar