Sedan 2016 har Famna delat ut Åbis-priset. Det är en utmärkelse som går till innovativa personer eller verksamheter inom den idéburna
välfärdssektorn, som genom nytänk skapat ett mervärde för sin målgrupp. I år gick priset till Unizon för arbetet med deras boendebank.
Boendebanken består av tre delar. Akut skydd på Unizons jourers skyddade boenden, bostadsförmedling som förmedlar stadigvarande boende till våldsutsatta kvinnor och Unizons politiska krav och lösningar för att kvinnor inte ska tvingas välja mellan hemlöshet och våld.
Unizons ordförande, Olga Persson, säger att det betyder mycket att vinna Åbis-priset och att det ger kraft att fortsätta kampen.
– Det är ett viktigt erkännande av vårt hårda arbete. Men det slutar såklart inte här. Tillsammans kan vi göra ännu mer för att kvinnor och barn ska få leva fria från mäns våld.
Emma Henriksson, Famnas generalsekreterare, menar att det är precis så priset är tänkt att verka.
– Vi vill rikta ljuset mot den innovationskraft som är en del av den idéburna sektorns dna, förmågan att både se nya behov och utforma nya lösningar på samhällsproblem. Med priset vill vi stärka och inspirera fler att fortsätta sitt arbete med att utveckla välfärden.
Bland tidigare pristagare hittar vi två medarbetare på Bräcke diakoni som utvecklat en app för att underlätta kommunikationen mellan personal och föräldrar till barn med funktionsnedsättningar. Ett annat exempel är ett Mobilitetscenter som utvecklat en ny metod för att pröva ut fordon och hjälpmedel. Sist priset delades ut, år 2022, blev vinnaren Communityskolan som drivs av Räddningsmissionen i Göteborg. De fick priset för sitt sätt att skapa en skola som utgör ett nav mitt i lokalsamhället, där det finns engagerande aktiviteter även efter skoltid och elever i mätningar faktiskt presterat över förväntningarna, vilket är unikt i staden för idéburna skolor.
Juryns motivering
”En innovativ lösning bestående av tre delar med en nyskapande bostadsförmedling för att bättre möta behoven av akuta placeringar, ge möjlighet till ett tryggt och säkert boende samt ett upprop för bostadspolitisk påverkan ger fler våldsutsatta kvinnor svar på den kritiska frågan ”Var ska jag bo när jag inte längre är säker i mitt eget hem?”
Juryn bedömer att lösningen även har potential att skalas upp både till fler platser och ytterligare målgrupper. Detta initiativ är därmed ett utmärkt exempel på hur idéburna aktörer kan driva positiv förändring för individen och samhället genom innovativa insatser.
Årets vinnare av Åbis-priset är Unizons Boendebank!”
I juryn i år satt Malin Lindberg, forskare social innovation, Michael Stjernström, portföljansvarig SEB, Linn Tomasdotter, senior innovationsrådgivare hos Tinkr och Erik Andersson, driftchef på Bräcke diakoni och ledamot i Famnas styrelse.
Om Unizon
Unizon samlar merparten av kvinnojourerna i Sverige. Totalt finns drygt 140 jourer runt om i landet som stöttar och skyddar. 2023 hade jourerna över 200 000 stödsamtal, det innebär ett stödsamtal var tredje minut. Läs mer på Unizons webb.