Vem ska vinna Åbis-priset?

Checken är redo, juryn är på plats. Nu saknas bara nomineringarna. Dags för dig att göra din röst hörd.
Åbis-prisets jury

Du vet väl att idéburen sektor har ett alldeles eget pris? Sedan 2016 har Famna delat ut Åbis-priset, ett pris till årets idéburna samhällsförbättrare. Det är en utmärkelse som går till innovativa personer eller verksamheter inom idéburen välfärdssektorn, som genom nytänk skapat ett mervärde för sin målgrupp.

Förutom den stora äran får vinnaren en check på 5 000 kronor. Bland tidigare pristagare hittar vi två medarbetare på Bräcke diakoni som utvecklat en app för att underlätta kommunikationen mellan personal och föräldrar till barn med funktionsnedsättningar. Ett annat exempel är ett Mobilitetscenter som utvecklat en ny metod för att pröva ut fordon och hjälpmedel. Sist priset delades ut, år 2022, blev vinnaren Communityskolan som drivs av Räddningsmissionen i Göteborg. De fick priset för sitt sätt att skapa en skola som utgör ett nav mitt i lokalsamhället, där det finns engagerande aktiviteter även efter skoltid och elever i mätningar faktiskt presterat över förväntningarna, vilket är unikt i staden för idéburna skolor. 

I juryn i år sitter Malin Lindberg, forskare social innovation, Michael Stjernström, portföljansvarig SEB, Linn Tomasdotter, senior innovationsrådgivare hos Tinkr och Erik Andersson, driftchef på Bräcke diakoni och ledamot i Famnas styrelse.

Men vem som ska nomineras till priset – det avgör du! Skicka dina bästa tips, med en kort motivering till info@famna.org

Några av våra medlemmar