Aleksandra WassoAktuellt, Medlemsnyheter

Nya medlemmen Sveriges Stadsmissioner står bakom Tio2030

De tio stadsmissionerna runtom i landet har örat mot marken och samarbeten på orten. På så vis fångar de upp förändringar i närsamhället och agerar. Det berättar Karin Timm Östlund, kommunikationsansvarig på Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner, en av Famnas nyaste medlemmar.

Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner är en medlemsorganisation för de lokala stadsmissionerna runtom i landet – Eskilstuna, Göteborg, Kalmar, Linköping, Skåne, Stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro. Uppdraget är att stödja medlemmarna genom insamling, metodutveckling, påverkansarbete samt att skydda och utveckla varumärket.

Varför valde ni att gå med i Famna?

Karin Timm Östlund, Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner

– Idéburen välfärd är viktig för våra medlemmar. Om vi ska kunna stödja dem på bästa sätt så behöver vi ha god kunskap och nätverk i frågorna. Sveriges Stadsmissioner ställer sig, genom sina medlemmar, bakom målet att 10 procent av välfärden ska vara idéburen år 2030, säger Karin Timm Östlund.

Vad är mest aktuellt hos er just nu?

– Sveriges Stadsmissioner har ingen egen social verksamhet – men vi är stolta över medlemmarnas sociala verksamheter runtom i landet. Det öppnas nya sådana, nya orter får en Stadsmission och utveckling sker utifrån lokala behov. Stadsmissionerna har örat mot marken och samarbeten på orten. Så märker vi av förändringar i närsamhället, kan fånga upp behoven och svara upp mot samhällsförändringar tidigt.

Sveriges Stadsmissioner har numera sitt kansli i samma lokaler som Famna i Stockholm. Och riksföreningenhar dessutom en ny generalsekreterare sedan i somras, Jonas Wihlstrand. Han kommer närmast från uppdraget som socialchef i Stockholms Stadsmission.

– Tillsammans med medlemmarna, de lokala stadsmissionerna, tar Jonas ut riktningen för stadsmissionernas samverkan framåt.

Hur har pandemin påverkat er verksamhet?

– Pandemin har ju inneburit stora påfrestningar i samhället och för många. Stadsmissionerna runtom i landet har hållit öppet för gamla såväl som nya besökare. Våra målgrupper har varit särskilt utsatta – hur ska man kunna stanna hemma och isolera sig när man inte har ett hem? Många skulle inte haft någon annanstans att ta vägen om vi hade stängt. Vi har ställt om verksamheterna för att klara de förändrade restriktionerna. I stället för en måltid i gemenskap har vi delat ut matlådor eller träffats utomhus. Vi har informerat om pandemin och restriktionerna samt anpassat städ- och hygienrutinerna.

Det har också kommit nya målgrupper till stadsmissionerna, människor som aldrig behövt be om hjälp tidigare. Till exempel unga personer som alltid haft ett jobb i restaurang- och hotellbranschen men som blivit av med det.

– Utan A-kassa eller jobb blir det svårt att klara sig. Vi har mött en oro både för arbetslöshet och ensamhet och stöttat med samtal, avslutar Karin Timm Östlund.

Läs mer om Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner.

 

Senast uppdaterad 2021-11-22

Fler nyheter från Famna