Alla
Kvalitet och utveckling
Idéburet företagande
Medlemsnyheter
Famna Syd
Famna Väst
e-Hälsoprojektet
Kugghjulet
 • 2018-06-12
  Aktuellt, Idéburet företagande
  Idéburna i välfärden – nya upphandlingsregler
  Idag ser vi positiva tecken, och vi är mycket hoppfulla inför civilsamhällets framtid i välfärden, skriver Akademikerförbundet SSR, Arbetsgivarföreningen KFO och Famna i en debattartikel i Dagens samhälle. Hoppfullheten kommer av att riksdagen antog regeringens förslag om nya regler inom välfärden, där regeringsförslaget fick stöd av L och KD och öppnar för att samhället kan göra riktade upphandlingar till idéburna aktörer.
  Läs mer >>
  anemptytextlline
 • 2018-06-12
  Famna Syd, Medlemsnyheter
  Famna Syd möter politiker i Skåne
  Famna Syd har under våren 2018 arrangerat ett antal politikermöten. 14 maj hölls det öppet hus på Hyllie Park äldreboende och 1 juni stod Skåne Stadsmission värd för mötet. Birthe Wallin, direktor för Skåne Stadsmission berättade om organisationens verksamhet och dess roll som idéburen aktör i Skåne ur ett historiskt perspektiv. Henrik Hammar, styrelseledamot i Famna, modererade samtalet om idéburen sektors förutsättningar för tillväxt.
  Läs mer >>
  anemptytextlline
 • 2018-06-08
  Idéburet företagande, Kvalitet och utveckling
  Lagändring banar väg för idéburen välfärd
  Välfärdspolitiken som förts de senaste årtiondena har – oavsett avsikt hos olika regeringar – kommit att gynna de stora vinstdrivande jättarna. Men idag ser vi positiva tecken, och vi är mycket hoppfulla inför civilsamhällets framtid i välfärden. Gårdagens riksdagsbeslut var ett viktigt steg... Det skriver  Heike Erkers (Akademikerförbundet SSR), Petter Skogar (Arbetsgivarföreningen KFO) och Ulrika Stuart Hamilton, Famna - riksorganisationen för idéburen välfärd Läs hela artikeln i Dagens Samhälle 8 juni
  Läs mer >>
  anemptytextlline
 • 2018-06-01
  Idéburet företagande, Medlemsnyheter
  Famnas årsmöte: Nya tillväxtmål. Nytt namn. Ny logga.
  Famnas årsmöte klubbade flera nya mål som kan få stor betydelse för den idéburna sektorns tillväxt framöver. Nya tillväxtmål för idéburen sektor i välfärden fram till 2030, ny logga och ett nytt delvis namn. Famna ska i framtiden organisera aktörer inom ”idéburen välfärd”.
  Läs mer >>
  anemptytextlline
 • 2018-06-01
  Famna Väst, Idéburet företagande
  Helene Mellström är ny direktor för Bräcke diakoni
  Helene Mellström som tar över som direktor och vd för Bräcke diakoni. Helene kommer närmast från rollen som områdeschef för Rehab & Funktionshinder på Bräcke. Drygt 80 procent av Bräcke diakonis medarbetare är kvinnor, ungefär som i övrig vård- och omsorgssektor. På Bräcke har direktor och vd har alltid varit en man. Fram tills nu. Helene Mellström blir Bräckes första kvinnliga direktor.
  Läs mer >>
  anemptytextlline
 • 2018-05-17
  Idéburet företagande
  Tack politiker för ert stöd – här är våra krav
  På Famnas årsmöte idag, den 17 maj, kommer vi att behandla ett förslag som innebär att vi ska arbeta för att fyrfaldiga den idéburna sektorns verksamhet till år 2030. Detta kommer att ställa mycket stora krav på våra egna verksamheter. Vi som arbetar inom de idéburna verksamheterna behöver utveckla vårt entreprenörskap och bli modigare i upphandlingarna. Inom Famna behöver vi jobba mycket hårdare med att driva på politiken på nationell nivå så att den skapar förutsättningar för nya idéburna företag och för bättre upphandlingsregler. Det kommer både vi själva och ni lokalpolitiker att ha stor nytta av.
  Läs mer >>
  anemptytextlline
 • 2018-05-16
  Idéburet företagande
  Låt oss stärka välfärden
  Debatt – verklig valfrihet kräver en välfärdsmix med både offentlig och privat kommersiell välfärd. Men också att de idéburna aktörerna får spela en mycket större roll än i dag. Egentligen borde idéburna aktörer inte ses som ”komplement”: Många av våra medlemmar grundades av kyrkor och samfund för mer än 150 år sedan och verkade långt före den skattefinansierade välfärden och de stora välfärdskoncernerna. Andra är mer sentida initiativ som till exempel tjej- och kvinnojourer eller verksamheter för ensamkommande flyktingbarn. Alla har de det gemensamt att drivkrafterna är sprungna ur ett socialt och medmänskligt engagemang.
  Läs mer >>
  anemptytextlline
 • 2018-04-27
  Idéburet företagande, Medlemsnyheter
  ”Idéburna sektorn vill växa i välfärden”
  Tidningen Kommunalarbetaren refererar den pressträff Famna hade som beskrev målet att idéburna ska växa till tio procents andel av svensk välfärd år 2030. Den satsningen har kommit att kallas ”Tio 2030”. Kommunalarbetaren skriver: ”Under 2000-talet har de kommersiella aktörerna kapat åt sig en större del av marknaden, medan de idéburna har haft svårt att konkurrera. –Jag tror att det är viktigt att den idéburna sektorn är med och formar Sverige, säger Famnas ordförande Martin Ärnlöv” till tidningen Kommunalarbetaren.
  Läs mer >>
  anemptytextlline
 • 2018-04-26
  Idéburet företagande, Medlemsnyheter
  Idéburna ska öka sin andel av välfärden: ”Vårt mål är: Tio 2030!”
  År 2030 ska den idéburna sektorn vara fyra gånger större än idag. Det är Famnas, riksorganisationen för idéburen vård och social omsorg, förslag till ny målsättning. – Det är ett realistiskt men väldigt ambitiöst mål. Det kommer krävas både ökat entreprenörskap inom de idéburna verksamheterna och politiskt ledarskap på nationell och lokal nivå för att lyckas, sa Martin Ärnlöv, ordförande för Famna, på en pressträff. De idéburna aktörerna har det gemensamt att de är grundade i en sammanhållen filosofi och att de återinvesterar all vinst i verksamheten. Det gör att verksamheterna tillför något till välfärden som varken de offentliga eller de privata aktörerna kan.
  Läs mer >>
  anemptytextlline
 • 2018-04-24
  Idéburet företagande, Medlemsnyheter
  Den idéburna välfärden på marsch - Pressträff 26 april kl 10.00-11.30
  Vården är en av väljarnas viktigaste frågor inför höstens val. Famna bjuder till pressträff om en ny undersökning: Så tycker Sveriges kommun- och landstingspolitiker om den idéburna välfärden och dess verksamheter. Famna presenterar också en ny målsättning, som handlar om hur den idéburna välfärden ska växa de närmaste åren. Tid och plats: Torsdag 26 april, kl 10.00-11.30 på Stockholms Sjukhem.
  Läs mer >>
  anemptytextlline
 

Senast uppdaterad 2018-05-14

Dela: