Pernilla JonssonGeneralsekreterarens blogg

Nytt år. Nytt projekt. Nya praktikanter

2023 har börjat bra. Nu finns möjligheter för kommuner och regioner att rikta sig till idéburna organisationer i upphandlingar och valfrihetssystem. Det kommer vi nu att jobba mycket med att få dem att inse och utnyttja. Har du inte öppnat ditt julpaket ännu är det hög tid att kika på utskicket från i december: en checklista, en sammanfattande PowerPoint-presentation om regelförändringarna och en PM som utförligt och pedagogiskt beskriver juridiskt hur alltsammans funkar. Materialet finns också upplagt här på vår webb. Alla Famna-medlemmar och en lång rad beslutsfattare har fått paketet.

Däremot är vi inte lika glada över kammarkollegiets utformning och avgiftsnivåer för att registrera sig som idéburen organisation i välfärden. Liksom en rad andra organisationer beskrev vi i ett remissvar i december vår kritik och förslag på hur det hela kunde göras bättre. Ta del av vårt remissvar här.
 

Nytt projekt

Om några veckor startar SIV, vårt nya stora ESF-finansierade projekt. Det ska hjälpa till att kartlägga kompetens och lyfta dem som behöver det hos våra medlemmar som har undersköterskor och vårdbiträden anställda. Fr o m 1 juli blir nämligen undersköterska en skyddad yrkestitel och många av dem som idag har sådana jobb kan komma behöva komplettera och visa sin kompetens.

Rekrytering av dem som ska jobba i projektet pågår. Det är spännande eftersom vi utöver personer som kan vägleda och coacha dem som arbetar som undersköterskor, som kan kartlägga kompetenser och hitta lämpliga utbildningar också behöver säkerställa att flera av våra vanligaste invandrarspråk behärskas i projektet. Inom kort berättar vi mer om dem som kommer att arbeta med SIV. Helt klart är att det är Aleksandra Wasso Hägglund som är projektledare. Vill du veta mer? Här finns en fin projektpresentation att kika på.

 

Nya praktikanter

En bit ner i nyhetsflödet presenteras Famnas två högskolepraktikanter denna termin: Amira Osman och Jesper Landin. Utöver dessa trevliga studenter har Famna varit med och rekryterat praktikanter till Fremia, Forum,  Volontärbyrån och Giva Sverige. Den som koordinerade alltsammans var förra terminens praktikant Kajsa Sandberg – en stjärna på excellark och intervjuteknik.

 

Uppföljning samarbetet med Fremia

Diskussioner och fördjupning pågår, bland annat genom fortsatt dialog med våra medlemmar: styrelsen har lyssnat på invändningar och farhågor från medlemmarna, bland annat uttryckta vid medlemsmötet i november. I februari tas nu ytterligare steg, med nytt medlemsmöte och styrelsemöte som ska formulera förslagen till årsmötet. Tanken är att arbeta fram konkreta förslag som medlemmarna kan ta ställning till vid årsmötet. Vill du lämna förslag till styrelsen inför årsmötet så passa på nu: motionstiden går ut den 28 februari. Välkommen att höra av dig!

Senast uppdaterad 2023-02-23

Fler nyheter från Famna