Anders malmstenAktuellt, Kvalitet och utveckling

Nytt projekt om innovationer i flyktingmottagandet

På möte för innovation i stöd för arbete med ensamkommande barn. I förgrunden Jenny Hjalmarson, projektansvarig Famna.

På möte för innovation i stöd för arbete med ensamkommande barn. I förgrunden Jenny Hjalmarson, projektansvarig Famna, t.h. Marita Fernström, BOSSE råd, stöd & kunskapscenter.

 

I veckan påbörjas Famnas snabbprojekt om innovationer i flyktingmottagandet.

Vinnova utlyste nya medel i höstas, och vårt projekt är ett av dem som nu drar igång. Under det långa projektnamnet Råd- och stödportalen för ensamkommande barn och unga och personer som har uppdrag med och för dem kommer vi att på ett ställe samla kunskap, metoder och stöd för en rättsäker och trygg process för ensamkommande barn- och unga.

De som får råd och stöd genom projektet är gode män, särskilt förordnade vårdnadshavare och kontaktpersoner i hela landet.

Även de ensamkommande barnen själva behöver få information om rättigheter och förväntningar på sina gode män. Även sedan barnen blivit myndiga och då själva ska ansvara för sina kontakter och ta sig fram i det svenska samhället kan de finna hjälp och information i den kommande portalen.

Projekttiden är endast åtta månader, så vid projekttidens slut är ambitionen att portalen i form av en webbplattform ska vara klar. För att nå dit ska flera av våra medlemsorganisationer med olika kunskap och kompetens samarbeta tätt.

Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare, Skyddsvärnet, Sociala Missionen, Stockholms Stadsmission och BOSSE Råd, Stöd & Kunskapscenter medverkar, liksom Sveriges Ensamkommandes Förening SEF.

Även andra Famna-medlemmar som inte är med i projektet kommer att kunna delta i arbetet genom t ex referensgruppen.

Projektledare är Jenny Hjalmarson som har lång erfarenhet av denna typ av projekt och bl a ansvarar för Famnas testbädd för personcentrerad vård och omsorg, också ett Vinnova-finansierat projekt.

Vidare har vi kontakt med överförmyndarnämnden i Stockholms stad och Föreningen Sveriges Överförmyndare, liksom vissa länsstyrelser. Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton leder referensgruppens arbete.

Möte kring innovation stöd för ensamkommande

Möte kring innovation stöd för ensamkommande. Oumie Njai, Skyddsvärnet, samt Zandra Frendby och Jonas Rydberg, Stockholm stadsmission.

 

 

(Publicerad 151207)

Senast uppdaterad 2019-08-27

Fler nyheter från Famna