Anders malmstenAktuellt, Idéburet företagande

Ökar privat välfärd?

 

– För vi vill ha riktig mångfald och det är det viktigt att kunna välja, inte bara mellan olika typer av företag utan också mellan olika typer av verksamheter med olika inriktningar, säger Ardalan Shekarabi till Ekot.

– Där har den idéburna sektorn mycket att bidra med. Vi vill ha en välfärd som är solidariskt finansierad men som är anpassad till de individuella behoven. Då spelar den idéburna sektorn en stor roll. Den borde kunna spela en ännu större roll, fortsätter Ardalan Shekarabi.

Idag står idéburna organisationer för bara några få procent av välfärdstjänsterna. Annika Wallenskog på Sveriges kommuner och landsting tror att det blir svårt att öka den andelen avsevärt eftersom pengar, enligt Wallenskog, är en viktig drivkraft.

En länk till Eko-nyheterna här.

Vad gäller pengar som drivkraft har en nypublicerad forskningssammanställning tagits fram i samarbete mellan Forum för Health Care och Famna. Forskningssammanställningen menar att mycket forskning ägnats åt ekonomiska drivkrafter, men alltför lite forskning har ägnats åt andra drivkrafter. Rapporten menar också att en långsiktig kvalitetsutveckling inom vård och omsorg beror på fler drivkrafter än finansiella.

Läs mer här och ladda ner rapporten.

Senast uppdaterad 2019-08-27

Fler nyheter från Famna