Anders malmstenMedlemsnyheter

PMU Second Hand Botkyrka skapar medel för att nå högre mål

För snart 30 år sedan tog några medlemmar från Botkyrka pingstförsamling initiativet till att starta en Second Hand-butik i Tumba och som numera ligger i norra Botkyrka. Sedan några månader tillbaka är de även en av Famnas nyaste medlemmar. Målet har hela tiden varit att ha en verksamhet som kunde generera resurser som kan gå till att hjälpa människor i nöd på olika sätt, där behov av hjälp och stöd är stora.

Pär Hammarberg Waern, verksamhetschef.

Second Hand-verksamheten utförs i samarbete med PMU (Pingstmissionens Utvecklingssamarbete) och det är därigenom butiken får sin idéburna kraft. Sedan tolv år tillbaka är det Pär Hammarberg Waern som har hållit i tyglarna och han är glad att idag kunna se ett stort antal sätt på vilket hans och hans medarbetares arbete bidrar till att hjälpa utsatta människor.

– Vi brinner för att kunna bedriva social verksamhet både i vårt eget närområde och utanför Sverige. Varje dag delar vi ut mat, erbjuder sovplatser via kyrkan eller hjälper ungdomar med läxor och skolarbeten. Det är butiken som finansierar allt det här sociala arbetet. Allt vi gör idag har jobbats upp från grunden och vi hittar hela tiden nya sätt där vi kan använda pengarna för goda syften, istället för att de ska hamna i egen ficka, berättar Pär.

Second Hand-butiken samarbetar med PMU, hur ser det samarbetet ut och vad innebär det?

– Det innebär att när du handlar hos oss så kan pengarna växa tio gånger om tack vare vårt samarbete med SIDA. Om du köper något hos oss för 10 kr, och vi skickar de pengarna till ett projekt utomlands där vi jobbar med en lokal aktör och SIDA, så går SIDA sedan in med 90 kr. Det kan i praktiken då till exempel bli en veckas skyddat boende för våldtagna kvinnor på Panzisjukhuset i Kongo. Att vi hänger samman med PMU ger också en känsla av historisk vikt, en respekt man känner från att vara en del av en ordning och något långsiktigt, beskriver Pär.

Varför valde ni att gå med i Famna?

– Jag tror att det kan ge mycket stöd. Vi har knappt kunnat vara med i något som Famna ordnar ännu, men det lilla vi har sett och tagit del av har känts väldigt nyttigt. Vi vill försöka engagera oss mer här, och jag tror att vi kan få ut mycket inom det idéburna av att samarbeta och ta hjälp av varandra, anser Pär.

Vad har pandemin inneburit för er och er verksamhet?

– Vi har fått jobba hårt. Men det har faktiskt också varit bra. Restriktionerna har gjort att vi haft låg bemanning bland personalen och att det mestadels endast varit de anställda som jobbat. Det har haft den goda effekten att vi varit tvungna att bygga ännu tydligare strukturer för vårt arbete, vi har anammat mer ’lean production’ och förändrat och effektiviserat våra rutiner. Det har inneburit mycket arbete, men vi har verkligen känt att det lett framåt. Under inledningen av pandemin såg vi en nedgång i omsättningen initialt, men så småningom upplevde vi att det sakta men säkert vände och vid något tillfälle har vi till och med haft försäljningsrekord. Jag beskrev det för mitt team som att ”vi är en femma i hockey och just nu ligger vi under med ett mål inför tredjeperioden – men när vi åker ut på isen igen så vet vi att vi kommer att vinna matchen”, berättar Pär. Det lag vi byggt är så sjukt grymma, ett gott gäng att leda och jag känner mig ödmjuk och tacksam för att jag får vara en del i detta. Vilket team!

Vad är mest aktuellt hos er just nu?

– Vi har precis kunnat skicka ett helt lass med motorcykelambulanser till Burundi där de ska användas för att hjälpa gravida kvinnor på landsbygden. Matutdelningen går på högvarv, vi delar ut mer än någonsin förut. Vi har också börjat hjälpa till med ekonomisk rådgivning, för att försöka ta folk ur prekära ekonomiska situationer. Det handlar om att ge hela människan en chans, att finnas där och kunna hjälpa till med delar där hjälp verkligen behövs, avslutar Pär.

 

 

Senast uppdaterad 2021-06-03

Fler nyheter från Famna