Aleksandra WassoAktuellt

Räddningsmissionen vinnare av ÅBIS-priset

Årets bästa idéburna samhällsförbättrare är utsedd! Det är Räddningsmissionens Communityskola i Tynnered som tar hem ÅBIS-priset år 2022. På Famnas medlemskonferens i Falköping blev det blommor, prischeck, diplom och varma applåder.  

Idéburen sektor och Famna inrättade ÅBIS-priset 2016. Tanken med priset är att uppmärksamma verksamheter som på ett särskilt sätt bidrar till kvalitet och nytänkande. I år föll juryns val på Räddningsmissionen nya högstadieskola i Tynnered i Göteborg.

Emil Mattsson, direktor på Räddningsmissionen, säger att priset känns som ett otroligt fint kvitto.

– Det har varit en väldigt lång resa. Vi har drömt om denna skola så länge. Vi har kämpat med politiker, förvaltningar och fastighetsägare. Det är väldigt roligt att skolan får uppmärksamhet.

Hur kommer det sig att ni gav er in i detta, att starta en skola?

– Både jag och Sandra Stene, strategisk chef på Räddningsmissionen, har tidigare arbetat som rektorer. Så det har funnit i oss båda under lång tid. Vi har båda sett det som Göteborgs stad nu också konstaterat, att staden delats i decennier. Vi har allt större klyftor. Något som syns otroligt tydligt på skolresultaten. Vi vet att skolor i utsatta områden kämpat år efter år men fortfarande oftast med väldigt bristfälliga. Det har fått oss att fundera – har vi som idéburen organisation något att bidra med som kan åstadkomma bättre resultat? Kan vi göra det bättre?

Men är det här något som Räddningsmissionen ska syssla med?

– Ja, jag ser det som väldigt lätt att motivera. Även detta handlar om fattigdomsbekämpning. Men här är det förebyggande arbete på ett sätt som vi inte alltid jobbar annars.

Vad kan ni som idéburna bidra med, som inte det offentliga eller privata aktörer kan bidra med?

– Det här kan låta lite flummigt, men jag skulle vilja svara vår anda, vår kultur. Vi vet enligt forskning att det är viktig framgångsfaktor. Det är även något som bidrar till både rektor och lärare stannar vilket i sig är avgörande för att lyckas. Det är också tydligt att många lärare både vill slippa den fyrkantighet som ofta präglar kommunal verksamhet, men också den vinsthets som präglar kommersiella skolkoncerner. Hos oss får man friskolans flexibilitet men med vetskapen att eventuellt överskott återinvesteras i välfärden.

Nu har ni varit i gång i ett drygt år. Vad är ni mest stolta över så här långt?

– När jag går omkring i korridorerna, ser in i klassrummen och ser hur eleverna jobbar på, som tusen. Att det är arbetsro. Jag vet att det är extremt engagerade lärare och att vi har en stabil och bra rektor. Så har det inte alltid sett ut när jag hälsat på i andra förortsskolor. Men det är samma barn. Det gör mig stolt.

Finns det något som inte lyckats med?

– Ja, vi såg framför oss att detta med communityskola skulle innebära att skolan skulle vara en mötesplats med aktiviteter även kvällstid. Där har det varit svårare än vi trott att hitta samarbetspartners som kan gå in med det. Så där är vi inte i mål än. Sen är det klart att vi också är ödmjuka, vi gör långt ifrån allt rätt. Inte heller vi kommer att lyckas med varje elev.

Hur ser ni framåt – blir det fler skolor?

– Ja, absolut. Vi försöker hitta lokaler för nästa skola. Vi tittar även på att bygga och har kontakter med byggbolag, men det är en längre process. Vi har också sträckt ut en hand till kommunen och sagt att om det är så att en kommunal skola tvingas eller nära att tvingas stänga, då skulle vi gärna ta över.

Jag skulle säga att det åtminstone finns en chans att vi har en andra skola på plats redan under nästa år.

 

Fakta: Communityskolan i Tynnered

Communityskolan är en icke-vinstdrivande friskola med fokus på kunskap och bildning genom kreativitet, kämparanda och höga förväntningar. Genom goda samarbeten med universitet, näringslivet och närområdet ska skolan ge eleverna de bästa förutsättningarna för en god framtid.

Fakta: ÅBIS-priset

ÅBIS-priset ska uppmärksamma förnyelse och innovation. Det kan vara något som förbättrat kvaliteten, bidragit till hållbar utveckling, ökat effektiviteten eller gjort arbetet enklare. Allt i syfte att öka nyttan för dem vi är till för. Innovationen/förnyelsen får inte vara äldre än tre år.

Vinnaren utses av en jury. I år bestod juryn av
Mats Pertoft, tidigare riksdagsledamot MP numera styrelseledamot Famna
Malin Lindberg, forskare med fokus på inkluderande innovationsutveckling vid Luleås Tekniska Universitet (LtU)
Thomas Schneider, utvecklingschef på Bräcke diakoni

Juryns nomineringstext går att läsa här: Nomeringstext ÅBIS 2022

Senast uppdaterad 2022-11-25

Fler nyheter från Famna