Anders malmstenAktuellt, Kvalitet och utveckling, Medlemsnyheter

RFSU-kliniken är ny medlem i Famna

 

Många av Famnas medlemmar har en spännande och innovativ historia bakom sig.
Danvikshem initierades redan av Gustav Vasa.
Stockholms Stadsmission har utvecklats från att värna kvinnor och barn inom de snäva gränserna i Gamla stans smala gränder, till att stödja migranter från hela världen och driva skolor och sociala företag.

På liknande sätt kan många av Famnas medlemmar beskrivas, och att de funnits lång tid, har utvecklats och transformerats då behoven skiftat.

RFSU-kliniken är ny medlem som en del i denna skara av organisationer med historiskt drama och innovationer.

RFSU-kliniken som har funnits i 80 år har idag 15 000 besök årligen, RFSU är samtidigt en medlemsförening och driver företag.

Under decennierna har RFSU verkat för jämställdhet och sexualpolitik och drivit på många reformer. Några exempel:
Förbudet mot upplysning om preventivmedel avskaffades (1930-talet), preventivmedel fick säljas utan specialtillstånd från polisen (1970), inte bara fadern utan även modern räknades som barnets förmyndare (1949), första lektionen i sexualkunskap hölls i radio (1954) Elise Ottesen-Jensen höll föreläsning om sexualkunskap i TV (1961), föräldraförsäkring på sex månader infördes 1974 och de första kvinnojourerna startades 1975.

Verksamheten har fortsatt att utvecklas. Den som vill veta mer om historia och årtal kan kolla länken här.

Centralt för RFSU är fortfarande upplysning och information, och en särskilt viktig grupp för RFSU att nå är ungdomar, bland annat på skolor. Men även äldre. RFSU-kliniken har visserligen mest yngre vuxna som besökare, men också reserverade mottagningstider för 50plussare, och i en radiopodd som RFSU gör tas många olika frågeställningar upp. Ett inslag handlar om svårigheten att skaffa barn och hur strävan att bli gravid kan påverka ett pars samvaro och samliv, vilket är en podd med journalisten och krönikören Jenny Strömstedt. Andra poddar handlar om att ha tröttnat på att vara singel, om att göra slut, att separera och hur det är att vara singel som pensionär, exempelvis.

Radiopoddarna finns på länk här.

Ambitionen att nå fler och nya grupper har gjort att RFSU även satsar på att informera på lättare svenska (vilket gynnar även dyslektiker).

Maria Andersson, generalsekreterare på RFSU, säger att förutom det redan nämnda så är dagens uppgifter för RFSU att se till att landstingen fullföljer sina uppdrag. Det finns skillnader mellan landstingen, som att Norrbottens landsting erbjuder fria p-piller och spiral upp till 25 år, medan andra landsting tar ut kostnad för sådant, och RFSU driver på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) för att skapa mer likvärdighet.

RFSU-kliniken erbjuder sexualmedicinska behandlingar till enskilda, par och anhöriga kring preventivmedel, sjukdomar och andra förhållanden, och terapeutiska behandlingar vid till exempel sexuella övergrepp. Kliniken fungerar även som ett öra mot marken för RFSU. Via kliniken kan organisationen identifiera behov och frågeställningar och utveckla metoder för bemötande och behandlingar.

Maria Andersson säger att RFSU-kliniken har gått med i Famna för att de saknat och behöver en organisation där de kan möta andra inom vården som är idéburna, få ett nätverk för att utbyta erfarenheter med likasinnade inom den kliniska och vårdgivande delen, och kunna påverka förutsättningar för vården, som exempelvis vid upphandlingar.

RFSU:s hemsida finns på länk här.

Senast uppdaterad 2019-08-27

Fler nyheter från Famna