Aleksandra WassoKvalitet och utveckling

Leda i förändring

Hur hanterar man som chef förändring? Hur ska man fortsätta motivera sina anställda under en pandemi eller i ett organisationsskifte? Hur leder man sig själv och inte minst andra i förändring? Dessa, och många fler frågor besvarade samhällsentreprenören och författaren Angeli Sjöström Hederberg under Famnas seminarium ”Leda i förändring”.

Förändring i en arbetsgrupp eller på en arbetsplats kan många gånger skapa förvirring och motstånd hos medarbetare. Däremot förklarar Angeli Sjöström Hederberg att konflikter som uppstår vid förändring kan mynna ut till något positivt. Att vara ledare handlar om att ta hand om konflikter och den miljö dem uppstår i, samt att leda i det som skaver.

I samtal med Klara Rapp, Verksamhetsutvecklare på Famna, och Famnas medlemmar, benar Angeli ut hur man som chef eller ledare kan identifiera och omfamna motstånd till energi. Med rätt vision, målsyfte och fakta kan förändring skapa motivation på en arbetsplats eller i en arbetsgrupp.

Angeli förklarar att man måste se förändring likt en påse popcorn:

Några popcorn kommer inte poppas klart, andra popcorn kommer att brännas vid, men majoriteten av popcornen kommer bli perfekt poppade. Som chef eller ledare är det därför viktigt att inte haka upp sig på alla brända och opoppade popcorn, utan att se helheten och alla popcorn som faktiskt blev bra”.

Allt detta och mycket mer tas upp i Famnas seminarium ”Leda i förändring” som du kan se i efterhand här.

Senast uppdaterad 2022-06-17

Fler nyheter från Famna