Aleksandra WassoAktuellt, Medlemsnyheter

Stiftelsen Inuti – stöttar konstnärer med funktionsnedsättningar

Måleri, teckning, skulptur, performance-konst och mosaik. Det är några av de konstarter som konstnärer med funktionsnedsättningar får hjälp att utveckla inom ramen för Stiftelsen Inuti, medlem i Famna sedan 2019. Inuti skapar möjligheter för deras konst att bli del av samhällets kulturliv genom till exempel medverkan i utställningar.

Porträttet av Kenneth Helén, verksamhetschef på Stiftelsen Inuti, har Magnus Östling tecknat. Han är konstär på Inuti Kungsholmen.

 Vår grundidé är att tillvarata och befrämja den konstnärliga och kreativa begåvningen hos personer med intellektuella eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vi vill att våra deltagare som vi kallar konstnärer ska kunna delta på samma villkor som andra konstnärer och nå ut med sin konst i samhället, säger Kenneth Helén, som är verksamhetschef.

Det gör Inuti genom en renodlad konstnärlig daglig verksamhet för dem som vill utveckla sitt konstnärskap. Stiftelsen riktar sig till personer som har ett beslut om daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Verksamheten finns på tre ställen i Stockholm – Inuti Lilla Essingen, Inuti Kungsholmen och Inuti Västerbroplan.

– Vi valde att gå med i Famna för att vi tycker att det är viktigt att vara med i en organisation som lyfter de frågor som vi som ideell stiftelse har. För oss är det även bra att ingå i ett nätverk med likasinnade verksamheter, säger Kenneth Helén.

25 år 2021

Just nu fortsätter Inuti på att fortsatt nå ut med sin konst genom ny digital teknik, exempelvis utställningar och workshops via nätet.

– Vi förbereder också vårt firande av vårt 25-årsjubileum 2021. Och vill även utöka vår uthyrning av konst så att fler får ta del av verk från vår stora konstsamling, säger Kenneth Helén.

Coronapandemin har förstås också påverkat Inuti. Man har har lagt mycket av handlending på distans och träffat konstnärer utomhus.

– Dessutom är Inuti är en del av den etablerade internationella konströrelsen som arbetar för konstnärer med särskilda behov. Vi har fått skjuta på många av de konstprojekt och samarbeten som vi har med verksamheter runt om i världen på grund av reseförbud, säger Kenneth Helén.

 Läs mer om Stiftelsen Inuti.

 

 

Senast uppdaterad 2020-10-22

Fler nyheter från Famna