Johanna OlssonAktuellt, Alla nyheter

Stockholms stadsmission blir hyresvärd

Nu är spaden i marken. I alla fall bildligt talat. För det var en kall dag när startskottet gick för bygget av Stockholms stadsmissions första hyreshus – ett hyreshus för den som har svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Det är i Farsta strand, söder om Stockholm, som Stockholms stadsmission nu bygger ett hyreshus med 41 lägenheter. Målet är att lägenheterna ska ha en överkomlig hyra och att kontrakten ska gå till personer som har svårt att få en bostad på egen hand

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med bostadsfrågan, och är dessutom väl medvetna om de förödande konsekvenser som låsningarna på bostadsmarknaden skapar för människor. Hyreshuset i Farsta strand är ett unikt projekt, som tar oss ett steg närmare Stockholms Stadsmissions vision om ett mänskligare samhälle – där alla kan bo bra och bo kvar, säger Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission i ett pressmeddelande.

Utöver att erbjuda bostad för den som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden hoppas Stockholms stadsmission också att man genom sin modell ska inspirera andra.

– Vi vill visa vägen för vad som är möjligt och hoppas att förvaltningsmodellen som vi skissar på nu kan inspirera och utmana andra bostadsbolag, kommuner och allmännytta. För oss handlar det om att visa att det går att göra något åt den strukturella hemlösheten i praktiken, säger Åsa Paborn till tidningen DN.

Här kan du läsa hela artikeln i DN.

Här hittar du Stockholms stadsmissions eget pressmeddelande.

Bild på Åsa Paborn, direktor Stockholms Stadsmission, Henrik Lindblad, VD FB Bostad, Åsa Kallstenius, chefsarkitekt Kod Arkitekter och Erik Lindholm, arbetschef Wästbygg när första spadtag togs för Sveriges första socialt hållbara hyreshus.

Senast uppdaterad 2023-03-16

Fler nyheter från Famna