Aleksandra WassoAktuellt, Studiebesök

På studiebesök hos Knivsta pastorat

Vi besökte Knivsta pastorats välfärdsverksamheter och eldsjälarna Martin Valman och Anders Johansson med medarbetare. Vi började med en gemensam lunch i S:ta Marias skolmatsal där vi pratade värdegrund, kapitalbehov i uppstartsfasen, Svenska kyrkans välfärdshistoria och skolpolitik.

Efter lunchen fick vi en rundtur i skol-, förskole- och LSS-verksamheterna. Under turen kunde Anders stolt berätta att byggnaden vi befann oss i avsiktligt fått väggar som kan flyttas med enkelhet för att fastigheten inte ska begränsa verksamhetens potential.

De senaste åren har verksamheten utvecklats och ställt om mycket tack vara fastighetskonstruktionens möjligheter. De idéburna organisationerna kännetecknas av att var snabbfotade och förändras med samhällets behov, precis som Knivsta pastorat gjort.

I slutet stannade vi till på den vackra innergården och fördjupade oss i framtidstankarna pastoratet har och tillväxtmöjligheter. Knivsta pastorat är ett av få pastorat som bedriver idéburen välfärd på uppdrag av kommunen, men hoppas på att fler pastorat kommer följa deras exempel.

Som alltid på hemresor efter studiebesök var medarbetare på Famnas inspirerade med nya idéer i sinnet. Tack för besöket!

 

Du kan läsa mer om Knivsta pastorat här.

Senast uppdaterad 2022-08-26

Fler nyheter från Famna