Aleksandra WassoMedlemsnyheter

Telleby: ”Vi söker gemenskap med likasinnade”

De tillverkar vackra flöjter i päronträ som varje år exporteras till ett fyrtiotal länder världen över. Stiftelsen Järna Skyddade Verkstäder, som också kallas Telleby, är Famnas medlem nummer 100.

Stiftelsen Järna Skyddade Verkstäder startade 1969 av bland andra Johannes Geiger, en av den svenska antroposofrörelsens ledande gestalter. I dag har verksamheten ett 60-tal medarbetare i ASF- och LSS-verksamheter som bedriver hantverk i trä, betong och textil.

Michael Bergman, vd för Telleby.

– Vi är en socialt inkluderande arbetsgivare. Vår grundläggande idé är att tillsammans med våra anställda, där merparten har olika funktionsvariationer, producera flöjter och träleksaker samt gjuta konstnärliga alster åt etablerade konstnärer i vårt betonggjuteri säger Michael Bergman, som var styrelsemedlem i Stiftelsen i fem år innan han år 2020 tillträdde som vd.

Tellebys största exportvara är den så kallade Choroi-flöjten som säljs till Waldorfskolor runt om i hela världen. Den är utvecklad och tillverkad i Järna sedan 1969, främst med tanke på barn och unga. I dag exporteras cirka 20 000 flöjter årligen och de största marknaderna är USA, Korea och Tyskland.

– Flöjterna tilltalar Waldorfpedagogiken och är speciellt användbara när man spelar i grupp. De skapar en behaglig ljudmiljö för både lärare och elever, berättar Michael Bergman.

”Vi vill skapa tillväxt”

Telleby blev medlem i Famna i december 2020, och det var organisationens idéburna inriktning som lockade.

– Vi har funnits i 52 år och behövde helt enkelt sällskap och gemenskap med likasinnade. Vi vill skapa tillväxt, och tillsammans med andra blir vi starkare. Famnas medlemsvärvare Mikael Strandänger övertygade oss om att göra gemensam sak, säger Michael Bergman.

Det viktigaste just nu för Telleby är att hålla produktionen igång, trots pandemin.

– Vi inväntar att skolor i hela världen, som är våra kunder, ska öppna igen. Vi har en stor efterfrågan på våra snickeriprodukter, bland annat de så kallade Trageton-klossarna som används i pedagogiskt syfte i förskolor. De stängda skolorna har till viss del ersatts av att våra skolprodukter säljs via e-handel till hushåll, säger Michael Bergman.

Här kan du läsa mer om Telleby.

Senast uppdaterad 2021-03-24

Fler nyheter från Famna