Aleksandra WassoAktuellt

Tio procent idéburen välfärd skulle ge offentliga och kommersiella aktörer riktig konkurrens

Vid en pressträff i samband med januaris partiledardebatt sa statsminister Stefan Löfven att kommunerna under pandemikrisen bör stoppa privatiseringar av äldreomsorgen. ”Det som är kommunalt ska inte privatiseras under den här krisen”, sa statsministern.

Ulrika Stuart Hamilton, Famnas generalsekreterare, har följande kommentar:

– Välfärden i Sverige har blivit ett slagträ i den politiska debatten där privatiseringar och vinster i välfärden står mot en beskrivning av den offentliga sektorn som antingen en fyrkantig byråkrati eller helt perfekt utan problem, beroende på vem som debatterar. Om vi i stället utvecklar den idéburna välfärden och låter den växa till åtminstone tio procent skulle både kommersiella och offentliga aktörer få riktig konkurrens från verksamheter som klarar att förena effektivitet och hög kvalitet. Idéburna aktörer är i regel småskaliga med ett mänskligt bemötande. Mer idéburet skulle göra Sverige till ett bättre land att leva i.

– Många av Famnas medlemmar driver olika former av äldreomsorg. Till skillnad från de kommersiella aktörerna har våra medlemmar inga ägare som plockar ut vinster ur verksamheten. Och till skillnad från de offentliga aktörerna har Famnas medlemmar relativt lätt att rekrytera personal och även att locka brukare. Idéburna aktörer har ofta högre kvalitet än andra driftsformer och personalen vittnar om att verksamheten verkligen lever upp till sina mål oavsett om det är att se hela människan eller att ta hand om de svagaste i samhället på ett bra sätt.

– Debatten idag förenklade verkligheten och glömde bort de idéburna, avslutar Ulrika Stuart Hamilton.

Senast uppdaterad 2021-02-24

Fler nyheter från Famna