Pernilla JonssonAktuellt, Alla nyheter

Undersköterska blir skyddad titel – Famna stöttar sektorn under treårigt projekt


Den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel.

Den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Det är en stor förändring som påverkar många av Famnas medlemmar. Därför har Famna sökt och fått beviljat ett treårigt ESF-projekt för att stötta sektorn i denna övergång. Projektet har fått namnet SIV, en förkortning för stödstruktur för idéburna vård- och omsorgsgivare.

– Det känns fantastiskt att vi har fått den här möjligheten. Här tror vi verkligen att vi kan göra skillnad för våra medlemmar, säger Aleksandra Wasso Hägglund, sakkunnig hos Famna och projektansvarig för SIV.

När förslaget om en skyddad yrkestitel var ute på remiss framfördes kritik mot att inga resurser avsatts för att möjliggöra eller underlätta omställningen. Något som Famna insåg skulle drabba idéburna aktörer hårt.

Projektets upplägg innebär därför att medarbetare och arbetsgivare inom idéburen sektor i Stockholmsregionen får stöd i tre steg. Först vad gäller kartläggning, sedan validering och sist när det gäller eventuell komplettering.

Just nu pågår rekrytering till projektet. Både en tjänst som senior redovisningsekonom och en tjänst som senior samordnare ligger ute. Du hittar mer information om båda tjänsterna här.

Även Fremia kommer att vara kopplat till projektet och ägna sig åt påverkansarbete. De jobbar redan intensivt med att stötta sina medlemmar under övergången. De har samlat tips och råd för dig som arbetsgivare här.

Medverkande organisationer: Bräcke diakoni, Ersta diakoni, Stora Sköndal, Löjtnantsgården, Stockholms sjukhem och Danvikshem

Senast uppdaterad 2023-02-23

Fler nyheter från Famna